Салат як культура має кілька різновидів: листовий, качанний, салат-ромен і спаржевий. Листя по фарбуванню бувають світло-, жовто-, сіро-і темно-зеленими, з червоною або коричневою антоціановой пігментацією.Самими скороспілими є листові сорти, які порадують Вас ранньою продукцією вже через 35-45 діб після сходів. Кочанні сорти достигають через 45-70 діб.
Салат-культура холодостійка, витримує короткочасні заморозки до -8 С. Найбільш стійкі до весняних заморозків сорти з сильної пігментації листя, а також яскраво качанні сорти з масляним листтям.
Салат вимогливий до світла, родючості, вологості грунту й повітря; при недостатній вологості посилюється гіркота в листі, а надмірна вологість грунту сприяє захворюванню рослин бактеріальними і грибними хворобами. У спекотну суху погоду салат не дає продукції.
Насіння листового салату висівають у грунт в кінці квітня - початку травня на глибину 1-1,5 см,. Норма висіву 1-3 г / м2. Качанний салат вирощують через розсаду. Насіння висівають у горщечки розміром 5х5 см і висаджують у грунт у другій половині травня. Для листових форм оптимальна відстань між рослинами 15-20 см, для кочанних форм 25-30 см. За літо можна висівати салат кілька разів аж до середини серпня.
Догляд за салатом не представляє особливої праці: своєчасна прополка, розпушування та поливання по мірі необхідності.
Під час росту і розвитку салат уражається сірою і білою гниллю, борошнистою росою. Особливо сильно розвиток хвороб протікає в теплу вологу погоду. Основні заходи боротьби: полив тільки під корінь, підтримка вологості повітря в захищеному грунті не вище 80%, проріджування загущених посівів. Використання хімічних засобів захисту на культурі салату заборонено.
Дуже важливо правильно вибрати сорт для вирощування. В останні роки з'явилася достатня кількість сортів цієї культури, які здатні задовольнити будь-які, навіть найвишуканіші потреби.
Комментариев нет:
Отправить комментарий