
Для вирощування печериць в ящиках необхідно, окрім основного ще й додаткове приміщення, де можливо створити прийнятні умови для росту міцелію. Безпосередньо перед початком плодоношення ящики переносять в основне приміщення, де створюють температурні умови для розвитку плодових тіл. Ящики для вирощування печериць виготовляють з дощечок товщиною до 2 см, розміром 85х65х18 або 120х65х18 см.
Ящики можуть бути більших розмірів, площею 1,5 м.кв, та без механізації початківцю-грибнику працювати з таким контейнером буде важко. Кути ящиків підсилюють кутниками довжиною 28 см.
Технологія вирощування грибів.
Перед закладкою компосту ящики необхідно продезінфікувати. Специфіка технології полягає в тому, що компост в ящиках повинен мати вологість близько 75%, тоді як ящики втримують від 300 до 500 г води. Компост закладають в ящики трохи щільніше, ніж на стелажах. Наповнені ящики переносять в приміщення для пастеризації компосту, яке може бути невеликим , та з гарною вентиляцією. Ящики ставлять один на другий. В деяких з них ставлять для фіксування температури термометри. Коли температура понижується до 27 градусів С, то починають засівати грибницю. Після засіву температуру повітря приміщення та температуру компосту на протязі 2-х тижнів підтримують на рівні 25 градусів С, та вологість повітря на рівні 90-95% при гарній вентиляції приміщення.
Через два тижня, коли компост в ящиках добре проросте грибницею, його ущільнюють, засипають ґрунтом та переносять ящики в основне приміщення: 6-8 ящиків, з’єднаних по два, ставлять один на один. На підлозі під кожен ящик підкладають по дві цеглини. Якщо приміщення не високе, то ящики ставлять до висоти 50 см від стелі. Між рядами залишають проходи 0,85-1.0 м, відстань між стінами та ящиками повинна бути шириною 0,75 м.
Під час плодоношення підтримують температуру близько 14 градусів С. Вирощування печериць в ящиках доцільно в тому випадку, коли є окреме приміщення для пастеризації компосту та необхідність в отриманні декількох грибних оборотів за рік.
Пропонуємо Вам календар робіт для вирощування печериць, розрахований на два обороти за рік.
1-17 серпня. Дезінфекція приміщення, завезення компосту.
17-22 серпня. Закладання компосту в ящики. Пастеризування , посів міцелію. Підтримка температури 25 градусів С.

10 жовтня. Збір грибів першого обороту при температурі 16 градусів С. Вентиляція декілька разів на день по 30 хвилин. Підтримка грядок у вологому стані.
20-31 грудня. Завезення компосту для другого обороту.
15-20 січня. Очищення приміщення після першого обороту та дезінфекція.
20-31 січня Закладка компосту в грядки (ящики). Пастеризування. Висів грибниці.
1-15 лютого. Приготування покриваючого ґрунту, зволоження, вентиляція, підтримка температури на рівні 25 градусів С. Засипання покривного ґрунту.
1 березня. Збір грибів другого обороту, підтримуючи температуру 16 градусів С. Знищення уражених грибів. Знешкодження шкідників в разі їх появи.
15-30 червня. Чистка приміщення. Дезінфекція.
При вирощуванні печериць в два обороти, згідно календаря, з 15 січня до 1 березня, збору грибів немає. Якщо початківець –грибник не бажає перерви в збирання грибів, то в цей час йому необхідно в окремому приміщенні закласти перший оборот на початку вересня та продовжити його в основному приміщенні до початку другого циклу вирощування печериць.
Комментариев нет:
Отправить комментарий