
Для підтримки здоров'я в цей час було б вельми до речі пити вітамінні чаї. У цій якості можна заварювати ягоди брусниці. Краще разом з шипшиною і горобиною і вживати як вітамінний чай.
Використання брусниці.
Для підвищення апетиту, а також після перенесених важких хвороб і травм рекомендується пити брусничний морс, так як він поєднує в собі протизапальну та сечогінну дію, пригнічує розвиток мікробів і виводить токсини з організму. Кислий напій втамовує спрагу, а вітаміни, що містяться в ньому, зміцнюють сили. Брусничний морс корисний також при онкологічних захворюваннях і всякого роду інтоксикацій. З цінних речовин в її ягодах в першу чергу можна назвати вітамін С. Також в брусниці багато каротину (Провітаміну А) і вітаміну В2. У ягодах містяться також цукри, мінеральні солі, пектинові і дубильні речовини, органічні кислоти (яблучна, лимонна, оцтова, мурашина і щавлева). Для поповнення запасу вітаміну С краще всього їсти свіжі ягоди, зібрані прямо з куща, так як в сушених плодах частина корисних речовин руйнується, однак, незважаючи на це, такі ягоди ще корисні для організму. Їх рекомендують заварювати разом з шипшиною і горобиною і вживати як вітамінний чай. Листя і ягоди брусниці володіють сечогінною і дезинфікуючою дією і традиційно застосовуються при каменях у нирках, подагрі, ревматизмі, пієлонефриті, циститі. Для цих цілей використовують свіжі, квашені та варені ягоди.

Як правило, пагони і ягоди брусниці збирають в лісах. Найкраще росте і плодоносить вона в брусничних сосняках, особливо добре на освітлених місцях, наприклад, на вирубках. У заболочених лісах ця ягода поширена на тих грунтах, де рН від 2,78 до 5,5. Більшу частину ягід і листя брусниці збирають в лісі. Пов'язано це з тим, що рослини цього виду пристосовані до сильно кислим грунтам, а велика частина культурних рослин в наших садах - до слабокислих і нейтральних. Однак при бажанні брусницю можна вирощувати і в садах. Вченими-селекціонерами вже створені культурні сорти і розроблена спеціальна агротехніка.
Вимоги цієї культури до умов зростання наступні: вона успішно розвивається на добре освітлених ділянках. Глибина залягання грунтових вод повинна бути в межах 60-80 сантиметрів. При цьому в якості грунту для вирощування цієї культури краще використовувати верхівковий чи перехідний торф.
Агротехніка брусниці
Закладка плантації. На одному місці її можна вирощувати 15-20 років. Ділянка звільняєть від багаторічних бур'янів, особливо кореневищних. Викопують траншею глибиною близько 30 см і шириною приблизно 1,2 м (для зручності при догляді), яку заповнюють торфом і злегка ущільнюють. Якщо грунтові води високо, грядку піднімають, а в її основу укладають дренаж з гравію, щебеню, кори і.т.д. Перед посадкою в грунт вносять мінеральні добрива: сульфат амонію, подвійний гранульований суперфосфат і сульфат калію (по 1 / 3 сірникової коробки на 1 м2). Суперфосфат можна замінити добривом AVA.
Розмноження і посадка
Брусниця добре розмножується насінням. Для цього їх стратифікують в холодильнику чотири місяці. Насіння сіють у ящики із сумішшю торфу і піску з рН = 3-4,5. Оптимальна температура для проростання насіння - 20-25 ° С.
Вегетативний спосіб: здерев'янілі стебла заготовляють навесні в період набрякання бруньок, наприкінці квітня, а зелені(неодерев’янілі) - в липні. Пагони нарізають на черешки довжиною 6-8 см (нижнє листя видаляють) і висаджують на грядку або в парник в суміш торфу і піску так, щоб над поверхнею знаходилося 2-3 нирки. Молоді вкорінені рослини краще тримати на одному місці не менше двох років. Однак у плодоношення брусниця вступає раніше при розмноженні кущами з частиною кореневища. Готові саджанці висаджують і навесні (перша половина травня) та восени (кінець серпня - початок вересня). Рослини розміщують рядами з відстанню в ряду 20-30 см. На одному квадратному метрі розміщують не більше 15 кущів. Висаджують рослини на ту ж глибину, на якій вони росли в розпліднику, землю навколо ущільнюють і рясно поливають. Грунт мульчують річковим грубозернистим піском, тирсою, корою або іншими матеріалами шаром близько 3 см. Мульчування позитивно впливає на розвиток і плодоношення брусниці, в деякій мірі воно зменшує пошкодження суцвіть рослин весняними заморозками.
Догляд та безпека
Протягом літа плантацію систематично поливають, розпушують і прополюють. Підгодовують на третьому році життя комплексними добривами невеликими дозами (як при посадці) ранньою весною. Коли від підземних пагонів з'явиться багато нових кущів, посадки виявляться загущені, і їх потрібно буде прорідити. Зайві кущі можна використовувати і як посадковий матеріал і як лікарську сировину.
Брусниця може пошкоджуватись грибковими хворобами, з яких найбільш поширені екзобазідіоз, іржа, плямистість листя. Екзобазідіоз легко розпізнається по рожевому кольору листя, пагонів і суцвіть, роздутими, потворними формами і ніжно-білому нальоту спорів гриба на їх поверхні. При зараженні іржею на верхній стороні листя помітні невеликі червонувато-жовті плями або, навпаки, на нижньої - спочатку жовтуваті, а потім коричневі ділянки спороношення гриба. Від цього листя буріють і опадають. Зростання рослин сповільнюється, і вони можуть загинути. Якщо на брусниці з'явилися ознаки хвороб, заражені пагони вирізають і знищують. Восени посадки мульчують, щоб прикрити ті листи, які встигли опасти. При необхідності застосовують фунгіциди.
Зазвичай брусниця в період бутонізації та цвітіння витримує заморозки до -3 ° С. Більш низькі температури можуть призвести до часткової або повної загибелі врожаю. Для захисту від заморозків використовують укривний матеріал агріл, спанбонд. У період бутонізації, поки існує небезпека заморозків, укривний матеріал з рослин брусниці можна не знімати, але як тільки з'являться перші квіти, ??його треба відсунути, щоб був вільний доступ комах-запилювачів.
Ягоди збирають, коли вони повністю дозріли. Брусничне листя можна заготовлювати два рази на рік: навесні, незадовго до початку цвітіння, і восени, після плодоношення. Причому брусничні листя збирають навіть з-під снігу, так як в цей час вони містять менше вологи і легко сохнуть. Оскільки кореневище у брусниці залягає в землі неглибоко (на 2-4 см), найкраще при заготівлі листя зрізати пагони ножицями, а після сушіння відокремлювати листя від стебел. Листя сушать у добре провітрюваних теплих, краще - у темних приміщеннях. Сировину під час сушіння треба часто перемішувати. Висушене листя повинно зберігати зелений колір. Зберігають їх у дерев'яних ящиках, викладених зсередини папером.
Для своєчасного збору як ягід, так і листя бажано постійно бачити, в якій фазі розвитку вони знаходиться. Тому брусничник по можливості повинен бути на виду. Оскільки садівники далеко не кожен день бувають у лісі, садівникам, які бажають своєчасно заготовити ягоди або листя брусниці, можна запропонувати освоїти її вирощування, виділивши під неї невеликий куточок землі в порівняно низькому місці. Значну площу відводити для цього не потрібно, так як при культивуванні брусниці в саду врожайність її в 5-8 разів вище, ніж у природних брусничників.
Комментариев нет:
Отправить комментарий