четверг, 17 ноября 2011 г.

Інжир

ІнжирЯкщо ви хочете виростити в домашніх умовах деревце зі смачними, їстівними плодами, то для цієї мети краще всього підходить інжир (винна ягода, фіга, фіга - Ficus carica).

Інжир можна купити в нашому інтернет магазині:

Натисніть на це посилання - інжир купити




У горшковій культурі інжир використовується аж з 1548 року. Інжир - листопадне рослина. Листя темно-зелені, трійчасті-або пальчасто-лопатеві, рідше - цілісні, грубо шорсткі. Легка деревина - ніжна і губчаста.

Плоди інжиру настільки поживні, що одна жменя їх може наситити голодну людину. У соці плодів міститься велика кількість вітамінів і до 20-25% глюкози і фруктози.

Забарвлення плодів у різних сортів різна: від зеленого до темно-фіолетового. Середня вага плодів - 35-50 грамів. В даний час є ряд низькорослих сортів, плодоносних в кімнатних умовах. Найбільш цікаві: Сочинський 7, Сіянець Оглобіна, Білий Адріатичний, Муасон, Подарунок Жовтню, Чорна Перлина. Всі ці сорти самозапильні і добре плодоносять у кімнатних умовах, деякі навіть двічі на рік.

Молоді рослини з постійно зростаючою кореневою системою (весь ком обплетений корінням, і частина з них вилазить з дренажного отвору) перевалюють в наступний за розміром горщик, що перевищує старий не більше ніж на 3-4 см за діаметром. У цьому випадку коріння швидко освоять грунт і немає небезпеки залити рослину.

Інжир, починає плодоносити на 1-2-й рік. У період вегетації (навесні і влітку) інжир рясно поливають. При своїй світлолюбності інжир добре росте і в умовах затінення. Підживлення проводять один раз на 7-10 днів з початку весняного росту і до періоду початку дозрівання плодів. Використовують для цієї мети розчинні мінеральні комплексні добрива. Щоб уникнути появи хвороб 1-2 рази за літо обприскують 0,05%-ним розчином марганцовокислового калію і один раз поливають 0,05%-ним розчином мідного купоросу.

Коли рослина досягне 15-20 см висоти, верхівку прищипують для стимулювання розвитку бічних пагонів, які пізніше також обрізають на 1 / 3 довжини: на молодих рослинах залишають лише 3-4 розвинені гілки, інші видаляють. Обрізку проводять з таким розрахунком, щоб верхні бруньки гілок, що залишаються були спрямовані не до середини крони, а в сторони від неї. Щорічна обрізка та своєчасна прищипка дозволяють створити гарну крону, що складається з 3-4 основних вертикальних гілок і великої кількості горизонтальних, симетрично розташованих пагонів.

Регулярне обприскування крони інжиру надає сприятливу дію на ріст і стан рослини. У весняно-літній період можна виставити ваше деревце на балкон або в сад, притіняючи його від прямих сонячних променів. Восени (частіше в жовтні) рослина скидає листя. Бажано переставити його на прохолодне підвіконня, ближче до скла. Полив повинен бути різко скорочено, але ні в якому разі не можна допускати сильного пересихання землі, так як це може викликати загибель рослини. Не можна тримати землю і дуже вологою, бо гнильні процеси, що розвиваються при цьому, ведуть до відмирання коренів. Після періоду спокою (2-3 місяців), коли починають прокидатися бруньки, полив проводять у міру просихання грунту.

Дозрівання плодів у сортів, що дають два врожаї (сорти Брунсвік, Кадота, Чорний Принц, Білий Адріатичний, Муасон), настає звичайно наприкінці червня, липня і в середині вересня, а у сортів, що дають один урожай (Сіянець Оглобіна, Подарунок Жовтню), - в кінці серпня і початку вересня. При кімнатній культурі період дозрівання плодів може тривати до двох тижнів і навіть місяці. У зрілих плодів виділяється крапелька солодкого соку з очка, і плід стає м'яким. Але навіть без плодів смоковниця з її глибоко розсіченим листям - прекрасна рослина для вирощування в кімнатах, на верандах, на балконах і терасах.

Комментариев нет:

Отправить комментарий