
Каротиноід лютеін та зеакснтин, що образується в тканях очей входить в склад жовтої плями, яка знаходиться в центрі сітчатки ока. Обидва ці пігмента відповідають за збереження зору (гостроти) та захищають ткані ока від дії вільних радикалів.
Більше лютеіна мають квітки (суцвіття) бархатців жовтого та оранжевого кольорів. Їх можно вживати в їжу свіжими (по три-чотири суцвіття в день), додаючи в салат або посипаючи подрібненими корзинками другі блюда.
Можна сушити про запас (подрібнені суцвіття називають імеренинським шафраном, його широко використовують в якості прянощів на Кавказі. Сухі суцвіття використовують по 1 ч.л. один - два рази в день, приправляя ними їжу.
Пів-літрову банку заповніть дрібно подрібненими корзинками бархатців, залийте до верху оливковим або рафінованим соняшниковим маслом, дайте настоятись тиждень в темному місті, періодично потрушуючи суміш. Відцедіть та відіжміть сировину. Зберігати в холодильнику.

Масляний настій використовуйте для заправки салатів або приймайте по 1 ч.л. масляного настоя два рази в день перед їжею.
Лютеін є також в солодкому болгарському перці оранжевого кольору, репі, моркві, кукурудзі, бобах, капусті брокколі, селері, шпінаті, авокадо, хурмі, апельсинах, мандаринах, рябині, шиповнику, яічному жовтку. Но більше всього лютеіна в шпінаті, на другому місті - тиква. В суцвіттях, крім бархатців - в суцвіттях календули лікарняної, соняшника, кабачків, тикви. Звертайте увагу на ці рослини.
Комментариев нет:
Отправить комментарий