четверг, 19 января 2012 г.

Брусниця - особливості, сорти, коротка технологія вирощування

Брусниця великоплідна КоралУ наших садах завжди є місце новачкам, у тому числі так званим нетрадиційним культурам. Брусничні культури викликають інтерес у все більшого числа садівників. Цього року ми вирішили розповісти про найбільш перспективні з них .
А почнемо з головного представника цієї групи - брусниці.

Брусницю можна купити в нашому інтернет магазині:

Натисніть на це посилання - брусницю купити





Брусниця - непримітна мешканка тихих чистих місць, що володіє комплексом корисних властивостей, які так необхідні нам, людям!
Останнім часом на прилавках торгових павільйонів став з'являтися посадковий матеріал брусниці, що говорить про зростаючий, нехай і невеликими темпами, попит на цю культуру. Насамперед нею, звичайно ж, цікавляться ті садівники, чиї ділянки розташовані на торфовищах - найбільш улюблених місцях брусниці.

Сухими цифрами мало кого можна захопити, але деякі з них привести все ж варто, хоча щодо брусниці можна було б обмежитися словами «в ній всього багато». Наприклад, цукрів плоди містять до 12%. Є, звичайно, і кислоти. Без них смак ягід був би негармонійним (прісним). Пектинові, дубильні, дуже корисні Р-активні (їх, до речі, до 425 мг%) речовини, аскорбінка, каротин, безліч вітамінів, серед яких найбільше Е, В2, В9, а також особливо цінні для людини глікозиди арбутин і вакцинин, які мають бактерицидні властивості - така «начинка» плодів брусниці.

Багаті корисними речовинами і її листя з неповторним ароматом. Їх заварюють замість чаю. Цей чай тонізує і зміцнює організм.

Урок біології

Брусниця звичайна - широко поширена лісова і тундрова рослина, що відноситься до сімейства брусничних і роду брусниця. Виростає в Сибірі, ​​на Далекому Сході, але особливо добре почувається в середній смузі. Її улюблені місця перебування - негусті змішані ліси, торфовища і вирубки.

У брусниці темно-зелене листя, рожево-білі квіти, що розпускаються на нетривалий час у травні - червні, і дозрівають в серпні плоди - ягоди, що досягають діаметра 1 см і ваги 0,5 г. При дозріванні вони набирають насичений червоний колір. Смак у плодів приємний кисло-солодкий з властивим лише брусниці трохи гіркуватим присмаком, насолоджуватися яким можна з серпня і до перших заморозків.

При вирощуванні в культурі перші ягоди можна отримати вже на другий рік після посадки, а солідні врожаї рослина дасть на 3-4-й рік. При дотриманні всіх умов зростання з 1 кв.м можна отримати до 2,5 кг брусниці. При цьому використовувати рослину можна до 30 років!

Сорти наші і не наші

Селекція брусниці за кордоном ведеться в основному в Голландії, звідти поширилися та отримали заслужене визнання сорту Корал і Ред Перл. Гарні сорти німецької селекції Ернтезеген і Ернтекроне, а також шведські Сана і Сусси і польський сорт Мазовія.

І складно, і просто!

Для посадки вибирають добре освітлене місце. Грунт краще підготувати заздалегідь, переважно торф'яну або супіщану, змішану з верховим торфом в пропорції 1:1. Якщо у вас на ділянці суглинок, крім торфу потрібно внести і пісок, приблизно 20-25 кг на 1 кв.м. Торф і пісок при перекопуванні потрібно змішати з грунтом.

Подбайте про те, щоб там, де ви намітили посадити брусницю, не було кореневищ багаторічних бур'янів, особливо пирію.

Брусниця дуже швидко заповнює проміжки між висадженими кущиками, років через три утворюється килим з густо розташованих і різновікових рослин. Тому вирощувати її найкраще смугами шириною не менше 80 см, між якими потрібно залишити доріжки, рівні половині ширини смуги.

Посадку можна проводити як навесні, так і восени. Важливо не пересушити коріння. Рослину висаджують на глибину не більше 7-8 см, потім гарненько проливають грунт і мульчують піском.

У перший рік добрива не потрібні, надалі ж їх необхідно вносити щорічно. Так, восени потрібно додати в грунт подвійний суперфосфат, потім замульчувати поверхню торфом, ранньою весною бажано внести азотні або калійні добрива. При внесенні калійних добрив переконайтеся в тому, що вони не містять хлору, який пригнічує брусницю.

Взагалі грунт під брусницею потрібно пестити і леліяти, утримувати її під постійним шаром мульчі, очищати від бур'янів, а при засусі поливати (не менше 25 л на 1 кв.м). Насадження треба періодично проріджувати, причому видалені в результаті цієї рослини можна реалізовувати.

На фініші сезону

Як тільки входить у свої права серпень, любителі брусниці приступають до її збору. Найкраще це робити після спаду роси. Період збору ягід розтягується до випадання першого снігу. Брусницю знімають вручну або вичісують спеціальними гребінцями.

Запасливі господині переробляють брусницю на варення, джем, пастилу, киселі, соки, сиропи, напої, вина, і звичайно ж, використовують ягоди сирими.

Щоб продовжити споживання корисних і смачних ягід на якомога більший термін, брусницю, заливши водою, зберігають у діжках і бочках, заморожують або зацукровують. У плодах брусниці міститься бензойна кислота, тому плоди довго зберігаються і не псуються.

Брусницю можна купити в нашому інтернет магазині:

Натисніть на це посилання - брусницю купити


Комментариев нет:

Отправить комментарий