
Плоди абрикоса містять 10-11% вуглеводів, 1,3 - кислоти, 1,6-каротину, 10 мг% вітаміну С, 0,70 вітамінів РР і 0,95-вітаміну Е, 19 мг% - магнію, а також нікель, титан, ванадій, молібден, бор і стронцій. Використовується абрикоси у свіжому і сушеному вигляді (урюк), а також кураги, Кайсен, для приготування джемів, компотів та напоїв, у т.ч. міцних.
Медичне використання:
- Свіжі плоди при анемії, виснаженні, хворобах печінки;
- Незрілі плоди - як вторгнень засіб;
- Стиглі плоди - як проносне;
- Сухі плоди - для усунення поганого запаху з рота;
- Листя - добре очищають зуби від нальоту, допомагають при стоматиті, знімають зубний біль;
- Листя накладають (у вигляді компресу) на рани, опіки і садна.
- В Індії споживають 30-60 абрикоса у день при лікуванні гіпертонії;
- Абрикосова дієта - запорука довголіття. Сучасна медицина рекомендує свіжі абрикоси як дієтичний, вітамінного і серцево-судинного кошти.
Протипоказання:
- Не можна їсти плоди абрикоса натщесерце, разом з кісточками і шкурками;
- Не можна запивати плоди абрикоса холодною водою - це супроводжується болями в кишечнику і розладом шлунка.
- Не можна використовувати абрикоси на десерт після м'ясних страв - порушується травлення;
- Не можна використовувати плоди хворим діабетом, гастритом і виразкою шлунка;
- Не можна переїдати абрикоси: щоденна норма споживання для здорової людини - не більше 0,5 кг свіжих або 0,1 кг сушених плодів.
Для зростання і розвитку дерев абрикосів сприятливі легкі (супіщані, суглинкові), добре оструктуренние грунту.
Несприятливі грунту для абрикоса: важкосуглинисті або безструктурні (запливають) з близьким стоянням (ближче 2м) грунтових вод. У цьому випадку необхідно приготувати як можна більш широкі (діаметр до 1,5-2 м) і глибокі (1-1,5 м) ями. На дно насипають гравій і пісок (в якості дренажу) висотою 20-40 см, а потім вона заповнюється сумішшю землі, торфу, піску і компосту в рівних частках. Потім в ці ями висаджують саджанці абрикоса.
Не можна поливати й удобрювати дерева абрикоса у другій половині вегетації - це стимулює зайвий ріст пагонів.
Морозостійкі сорти абрикоса: Мигдальний, Стійкий і Янтарний.
Комментариев нет:
Отправить комментарий