
Поживні властивості баклажанів
На поживні речовини баклажани небагаті. Серед цукристих сполук в них переважає глюкоза, фруктози значно менше, а сахарози зовсім мало. У рівних співвідношеннях баклажани містять лимонну та яблучну кислоти. Зате в них велика кількість пектинових сполук. Гіркуватого присмаку овочам надає глікоалкалоїд соланін.
У 100 г свіжих баклажанів виявлено 2—19 кг аскорбінової кислоти, 0,02 мг каротину, 0,04 мг вітаміну В1 та 0,05 мг вітаміну В.
Особливо цінний овоч вмістом значної кількості фолієвої кислоти (16—20 мг на 100 г) — вітаміну, який підтримує творення елементів крові (еритроцитів, лейкоцитів і тромбоцитів). Нікотинова кислота, виявлена в рослині, становить 0,03—0,99 кг на 400 г.
Баклажани — важливе джерело фенольних сполук з їх властивістю зміцнювати капіляри та проти склеротичною дією. 3 мінеральних сполук слід назвати калій (238 кг на 100 Р). В такій кількості цей елемент мають хіба що капуста, цибуля, морква, огірки, солодкий перець, гарбуз.
З мікроелементів у баклажанах е алюміній, марганець, цинк, мідь, залізо. Лікувальними властивостями відзначаються барвні речовини (антиоксиданти). Вони зміцнюють судини, Їх використовують проти запалення та склерозу.
Харчова цінність баклажанів загальновизнана, але цей овоч має і лікувальне значення, оскільки знижує концентрацію холестерину в крові, що важливо для профілактики й лікування атеросклерозу. Систематичне вживання баклажанів у їжу послаблює патологічні явища у хворих на атеросклероз, виводить холестерин з організму.
Антихолестеринова дія баклажанів ґрунтується на тому, що вони заважають тканинам всмоктувати холестеринові сполуки. Їх ефект тим сильніший, чим більше споживають разом із баклажанами жирної холестериномісткої їжі. Особливу роль відіграють тут калій і марганець. Сполуки калію звільняють організм від надлишку води та кухонної солі, поліпшують кровообіг у серцевому м’язі. Марганець сприяє засвоєнню жирів, оберігає печінку від жирового переродження, підсилює здатність інсуліну знижувати рівень цукру в крові, активізує процес утворення еритроцитів. Дія цього мікроелемента дає ще кращі наслідки в поєднанні його з міддю, цинком і кобальтом.
Мабуть, невипадково на Близькому Сході вважають, що баклажани продовжують життя людини, оберігають її від ожиріння.
Баклажани широко застосовують у кулінарії та консервній промисловості. Їх смажать, маринують, консервують, використовуючи упродовж року не тільки для розширення асортименту харчування, а й для зміцнення здоров’я.
Комментариев нет:
Отправить комментарий