
Сама назва сорту говорить про щедрості його на вітаміни та інші поживні речовини. Брокколі багата солями калію, кальцію, фосфору, магнію, літію, вітамінами, каротином, а також білковими речовинами - холіном і метіоніном, які попереджають накопичення холестерину в організмі. Вона добре зарекомендувала себе як продукт харчування для дітей, хворих на атеросклероз, різними хворобами шлунка та печінки.
Броколі - рослина невибаглива. Вирощують її як розсадою, так і висівом насіння безпосередньо в грунт у два строки, щоб мати врожай все літо. На 5 м 2 потрібно 1 г насіння. Для отримання раннього врожаю насіння висівають в кінці лютого - початку березня. Вирощену в закритому грунті розсаду висаджують разом з ранньої білокачанної капустою. Головки (суцвіття) брокколі починають дозрівати в останніх числах травня або на початку червня. Після зрізання основного суцвіття через півтора-два тижні на пагонах з'являються нові невеликі суцвіття, які протягом усього літа теж використовують для приготування різноманітних страв.
Середній урожай суцвіть і пагонів становить 2,4 кг з 1 м2 грядки. Після закінчення збору суцвіть рослини залишаються зеленими і соковитими і дають розкішну зелену масу, придатну для згодовування кроликам і іншим тваринам.
Кулінари готують з брокколі салати, супи, котлети, запікають капусту в сметані, відварюють і обсмажують в сухарях. Хто пробував ці страви - всім вони подобаються.
Брокколі добре росте на суглинних грунтах, на чорноземах. Грунт копають з осені, перед копки вносять перегній (3-4 кг на 1 м 2). Розсаду цієї капусти розміщують за схемою 60-70 см. Через 5-6 днів висаджену розсаду оглядають, загиблі і слабкі рослини замінюють свіжими, здоровими. Догляд за капустою зводиться до поливу, прополка, підгодівлю і розпушування.
Можна отримати насіння і на присадибній ділянці. Для цього залишають 2-3 рослини, вони зацвітуть і дадуть насіння. Коли насіння досягнуть молочно-воскової стиглості, необхідно виламувати розквітлі пагони, що з'являються з пазух листя нижніх ярусів. Через 35-40 днів у фазі воскової стиглості рослини підкопують або зрізають, щоб дати можливість дозріти насінню. З однієї рослини можна отримати 50-70 г насіння.
Комментариев нет:
Отправить комментарий