
Експерти пояснюють, що цей фермент підвищує зосередженість, знімає почуття втоми, дратівливість, рятує від проблем зі сном за рахунок того, що запобігає внутрішньоклітинному окисному стресу.
Крім того, у м'якоті дині містяться речовини, що виробляють гормон щастя серотонін.
Диню треба їсти між основними прийомами їжі й у жодному разі не змішувати з алкогольними напоями та медом, не можна запивати холодною водою й молочними продуктами.
Звичайно, величезні південні дині у нас не виростуть, але останнім часом з'явилися різноманітні районовані сорти. Тому отримати невеликі, але ароматні та смачні плоди для своєї сім'ї цілком можливо.
Багато дачників навіть не намагаються вирощувати дині у себе на ділянках, думаючи, що це складно. Проте це не так.
Для вирощування дині вибирають сонячні місця, де протягом всього дня світить сонце. У північній і західній частині України бажано висаджувати цю культуру на ділянках з південним і південно-західним схилом. Після утворення плодів у південних регіонах їх слід прикривати від прямих сонячних променів. Диням підходять легкі, не підтоплювані, родючі і нейтральні за кислотностю грунти, причому на яких не росли раніше гарбузові.
Посів
Грунт під посів дині готують заздалегідь. Восени, перед перекопування ділянки, на 1 м2 вносять 5-10 кг перепрілого гною або 2-3 кг перегною, а потім перекопують грунт на глибину до 30 см. Навесні землю тільки вирівнюють граблями і двічі рихлять. Потім ділянку маркують.
Висівають підготовлені насіння дині з розрахунку по 3-4 шт. на ямку. Глибина посіву - 4-5 см. Потім присипають грунтом і злегка притискують ногою. У лунку бажано внести стартове добриво у вигляді жменьки перегною або 1 ч. л. нітрофоски.
Сходи зазвичай з'являються протягом 10-12 діб. У цей період необхідно систематично рихлити грунт і видаляти бур'яни. Проріджують сіянці не відразу, а після появи 2-3 справжніх листків, залишаючи тільки одну найрозвиненішу і сильну рослину. У південних регіонах, щоб уникнути сонячних опіків, після зав'язування плодів залишають поодинокі бур'яни для затінення. Диня любить полив по борознах, крапельний або під корінь, але тільки підігрітою на сонці водою.
На півдні після посіву бажано провести 1-3 поливи, а в північних районах уникати застою води.
Терміни посіву
Висівати диню можна, тільки коли грунт досить прогрівся. Сходи не повинні з'явитися раніше останніх заморозків. Рекомендовані такі терміни: у Степовій зоні - кінець квітня - початок травня, в Лісостеповій - друга декада травня, а в Поліссі та Прикарпатті - третя декада травня. Відповідно, в Лісостепу можна вирощувати скоростиглі і середньостиглі сорти, а в Поліссі та Прикарпатті - тільки ультраскоростиглих. При використанні плівкових теплиць на сонячному обігріві в усіх регіонах можна вирощувати всі українські сорти.
Дозрівання врожаю
Після появи 3-4 справжніх листків у точках зростання вже повністю формуються всі квіти, тобто майбутній потенціал рослини. Головне стебло у більшості сортів є безплідним. На відміну від кавуна і гарбуза, його можна сміливо прищипувати після 4-5 листка. Це прискорить утворення бічних пагонів першого і другого порядку, на яких з'являться жіночі квітки. На рослині формуються жіночі і чоловічі квіти, які цвітуть і запилюються лише вранці до 11 год Жіночих квіток багато, але плодів зазвичай зав'язується 2-3. Для запилення потрібні комахи: бджоли, мурашки та ін.
Врожайність дині в середньому становить 1-1,5 кг/м2, а в плівкових теплицях - до 7 кг / м 2. Плоди на дачних ділянках зазвичай виростають невеликі за розміром - до 1-2 кг, зате вони ароматні та екологічно чисті. Такі дині мають нетривалий термін зберігання (до 15 діб) і вимагають акуратного транспортування.
Комментариев нет:
Отправить комментарий