четверг, 2 февраля 2012 г.

Вирощування солодкого перцю

Солодкий перець до Колумба вирощувався тільки в Америці, на території Мексики, а в Європу був завезений приблизно в XVI - XVII віках.

Перець “Міраж” можна купити в нашому інтернет магазині:

Натисніть на це посилання - Перець “Міраж” купити




Першою європейською країною, що почала вирощувати перець, була Іспанія. Подальше його поширення пішло в Італію, Алжир і інші країни Середземномор'я і центральної Європи. Особливо широко він культивувався в Іспанії, Угорщині і Болгарії. Особливе вирощування солодкого перцю зросло у кінці 70-х років XX століття. Це було пов'язано з виробництвом різних поліетиленових плівок, що сприяло створенню для кожного аматора-городника власних теплиць і вирощуванню овочевих культур в захищеному грунті.

Оскільки солодкий перець є вихідцем з тропічних країн, то він має певні вимоги до умов вирощування : світло, тепло, волога, грунтове живлення. Причому в умовах захищеного грунту існує набагато більше можливостей для створення сприятливіших умов вирощування, ніж у відкритому грунті.

Оптимальна температура повітря для проростання насіння перцю - 25°С, для зростання і розвитку рослин вдень від 20 до 26 °С і 18-20°С вночі, температура грунту 19-20°С. небажані коливання температур в розсадний період. Температура нижче 10°С протягом 20 днів порушує обмін речовин, який надалі навіть за найсприятливіших умов не відновлюється. При температурі нижче 0°С рослини перцю гинуть. Також погано впливають на перець і дуже високі температури (вище 35°С). Інтенсивність освітлення дуже тісно пов'язана з температурними умовами. При зниженій освітленості - в похмуру погоду або вночі - температура повітря має бути нижче, ніж в ясні сонячні дні. Перець вважається рослиною короткого дня, тому для його нормального зростання і розвитку достатньою є довжина світлового дня 10-12 годин.

У теплицях перець росте під плівкою краще, ніж під склом, оскільки плівка пропускає ультрафіолетові промені, а стекло - ні. Перець - досить вимоглива рослина до вологості грунту. нестача вологи і зрошування негативно позначається на зростанні перцю, рослини стають карликовими, а плоди - потворними. Особливо важливо проводити своєчасний полив в період цвітіння і утворення плодів. В той же час підвищена зволоженість на зростання рослин впливає ще несприятливіше. Також небажано поливати холодною водою - утруднюється поглинання води і елементів мінерального живлення. Грунти під перець вибирають легкі, родючі, багаті органічними речовинами. У теплицях перець добре росте на торфах. Кислотність грунту має бути в межах pH 6-6,6. Погано переносить перець занадто кислі грунти.

Правильне харчування перцю дуже добре позначається на урожаї. Удобрюють грунти під посадку перцю азотними (15 г), фосфорними (25 г), калійними (10 г) добривами з розрахунку на кожен квадратний метр. Добре також внести гній, що перепрів, - 4-5 кг. Вирощується перець розсадним способом. Терміни висадження розсади на гряди - перша декада травня. Висадка проводиться рядами з відстанню 45-50 см між ними і 20-25 см - між рослинами в ряду. Прибирають у кінці серпня - початку вересня у міру дозрівання плодів і закінченні сезону вирощування. Зимовому зберіганню перець не підлягає, тому його консервують окремо або в салатах, лечо.

Солодкий перець має декілька різновидів. Томатоподібний перець є рослиною низької або середньої висоти, напіврозкидисті або штамбові. Має велике листя, зеленого або темно-зеленого кольору, з дуже великими квітками. Форма плодів округла або округло-сплюснута, поверхня буває гладкою або ребристою, розмір перчинок від 3 до 6 см в довжину і від 4 до 8 см завширшки. Плоди на рослині переважно стирчать вгору, число їх досягає 25. Перці, з формою плоду, подібній формі дзвону - рослини низькі, форма куща компактна. Листя досить велике, широке, з формою на кшталт барильця або дзвону; їх розмір коливається від 7 до 10 см як в довжину, так і завширшки. Конусоподібні перці мають розмір вище за середніх, штамбові або напіврозкидисті.

Листя зазвичай темно-зеленого кольору, хоча іноді бувають і ясно-зелені. Плоди конусоподібні, 5-9 см в довжину, 4-6 см завширшки. Забарвлення їх переважно темно-зелене, рідше ясно-зелена або кремова. М'якуш плодів в основному товстий (від 0,2 до 0,5 см). Положення плодів на рослині частіше висяче; число їх на рослині одночасно від 7 до 20. Циліндричні перці є рослинами середньої або вище середньої висоти. Листя велике, зелене, яйцевидної форми. Плоди довгі циліндричні, іноді дещо викривлені, розміром 12-20 см і більше, ширина від 3 до 6 см кількість плодів на рослині - від 10 до 20 штук. Болгарський перець - рослина середньо або низькоросла, рідше високі, компактні або штамбові. Листя велике, яйцевидної, подовженої форми, пірамідальної, квадратної або циліндричної форми; ширина листа 3,5-6 см, довжина 6-12 см. Число плодів на рослині - до 15 штук. Забарвлення недозрілих плодів усіх видів перцю - зелене, після дозрівання - червона, рідше - жовта. М'якуш зазвичай товстий.

Солодкий перець - дуже корисний і смачний овоч. Його використовують при приготуванні салатів і супів, вживають у свіжому, тушкованому і маринованому вигляді. Основною гідністю перцю є його багатий набір великої групи вітамінів. За змістом вітаміну С перець перевершує усі овочеві рослини - від 100 до 300 міліграма/100 г сирої речовини. Крім того, плоди перцю багаті каротином (до 1,7-2,0 міліграма/100 г), вітамінами групи В (тіамін 0,09-0,2 міліграм/100 г), рибофлавін (0,02-0,1 міліграм/100 г), фолієвої (0,1-0,17 міліграм/ 100 г) і нікотиновою (0,5-0,6 міліграм/100 г) кислотами. Для задоволення добової потреби організму у вітамінах С і Р, досить одного плоду перцю. Споживання цих вітамінів оберігає людину від різних недуг і хвороб.

Перець “Міраж” можна купити в нашому інтернет магазині:

Натисніть на це посилання - Перець “Міраж” купити


Комментариев нет:

Отправить комментарий