понедельник, 14 января 2013 г.

Морква - чудовий дар природи

Морква городня, морква дика, морква звичайна - Daucus carota L. - Дворічна рослина з сімейства селерових. Батьківщиною моркви вважаються країни Середземномор'я. Дика морква і зараз росте в районах Середземномор'я, південної частини Європи і в Азії. Деякі вчені називають батьківщиною моркви Голландію.

Як давно відома людям морква? На це питання, ймовірно, ніхто не відповість точно. Але імовірно моркві не менше 4000 років.

Насіння моркви можна купити в нашому інтернет магазині:

Натисніть на це посилання - моркву купити





Вже в Стародавній Греції з часів Діоскорид (І століття нашої ери) і в Стародавньому Римі морква була харчовою і лікарською рослиною. У Древній Греції моркву включали й в різні релігійні ритуали. Морква була улюбленими ласощами і багатих, і бідних, хоча в ті часи корінь її був тонше і не такий солодкий, як тепер.

Гіппократ і Гален рекомендували моркву своїм пацієнтам як протикашльовий, болезаспокійливий, протизапальний засіб. Морква вважалася незамінною при курячій сліпоті, а також при сечовиділенні, що супроводжується болями і затримкою сечі.

Культивувати морква почали приблизно 2000 років до н.е. Пролежавши близько 40 століть в скам'янілому стані, морква була знайдена в пальових будівлях в Швейцарії під Берном. Однак лише в 17 столітті був виведений найкращий із сортів моркви - каротель.

Морква має всім добре відомий товстий помаранчевий або злегка жовтий корінь, ребристе стебло і перисті листки. Цвіте звичайно в червні. Білі дрібні квітки мають форму складнї парасольки. На другий рік морква може вирости до метра. Листя моркви збирають влітку, заварюють, як чай. Він добре втамовує спрагу в жару і тонізує весь організм.

Головна цінність моркви, звичайно, в її корені, який містить в собі цукри, мінеральні солі, жирні та ефірні олії, каротин, фолієву і пантотенову кислоти і такі цінні вітаміни, як А, В1, В2, С.
Всі дорослі, напевно, пам'ятають з часів дитинства баночки з морквяним соком, на яких була зображена мила мордочка усміхненого, пашить здоров'ям немовляти. Так от, морква дійсно дуже і дуже корисна.

Свіжо-вичавлений морквяний сік поліпшує внутрішньоклітинні окислювально-відновні процеси. Морква корисна тим, хто хоче схуднути, тому що регулює вуглеводний обмін. При анемії, недокрів'ї, занепаді сил після хвороби і зимової втоми споживання моркви кілька разів в тиждень допоможе швидко відновити сили і здоров'я. Морква має антибактеріальні та антисептичні властивості.

Наші предки здавна використовували моркву при обмороженні, для лікування опіків. Для цього свіжу моркву промивають, натирають на тертці, накладають на марлю і прикладають до хворого місця на 10-15 хвилин 3 рази в день.

Бабусі в селах позбавляють дітей від дрібних паразитів за допомогою морквяних клізм. Морквяний сік дають також дітям при проносі. А ще у маленьких дітей морквяним соком змащують порожнину рота при молочниці.

Морква запобігає виникненню онкології, тому як містить величезну кількість антиоксидантів, які знищують вільні радикали.

Народна медицина використовує і насіння моркви, які збирають восени. Настій з насіння має судинорозширювальну дію і його рекомендують при гіпертонії, при атеросклерозі і коронарній недостатності з явищами стенокардії, а також для виведення каменів з печінки і нирок.

Комментариев нет:

Отправить комментарий