понедельник, 14 января 2013 г.

Томати та їх історія

Томат (лат. Solanum lycopersicum) - це ягода з родини пасльонових, що володіє дивовижними властивостями. Плід томату широко відомий під назвою - «помідор».

У перуанських індіанців народилося перша назва - «туматль», що в перекладі означало «ягода». В Італії плоди томата прийнято було називати «pomo d'oro» - «золотим яблуком». Австралійські жителі іменували їх «райськими яблуками».

Насіння томату можна купити в нашому інтернет магазині:

Натисніть на це посилання - насіння томату купити





Батьківщиною помідора є Південна Америка, де до цього дня можна спостерігати наполовину культурні та дикі форми томата. У середині XVI століття томат потрапляє в європейські країни - Францію, Португалію, Італію та Іспанію. А перший кулінарний рецепт з помідорів був опублікований в Неаполі в 1692 році. Автор цитує, що отримав рецепт з іспанських джерел. Російські жителі познайомилися з томатом в XVIII столітті.

І росіяни, і європейці спочатку вирощували його як декоративну екзотичну рослину. Тривалий час томати вважали отруйними і неїстівними. Пізніше з'ясувалося, що не плоди, а саме стебла є отруйними. Овочевою продовольчою культурою помідор був визнаний російським ученим А. Т. Болотовим (1738-1833).

У зв'язку з цим, в американських підручниках з ботаніки наводиться цікавий факт про томати. Продажний кухар зробив спробу отруїти Джорджа Вашингтона стравою з помідор, розраховуючи на наявність отрути в його плодах. Майбутній перший глава США, випробувавши приготовлену їжу, пішов у своїх справах, так і не дізнавшись про підступний план зрадника.

Зловмисник не врахував, що помідори володіють незвичайними смаковими якостями, багаті винною, лимонною і яблучною кислотами. Також, томати містять в собі безліч корисних речовин.
Продовжуючи опис томатів, не можна не сказати, що користь помідора полягає в тому, що в його складі присутній потужний антиоксидант, під назвою лікопен. Саме лікопен володіє антираковою дією, запобігає утворенню тромбів, і поповнює нашу кров всіма необхідними мінералами і речовинами.

У складі помідора - ціла скарбничка вітамінів - А, Е, В, К. Томати покращують процеси обміну речовин, нормалізують роботу нервової системи, прискорюють загоєння ран. Шкірка помідора корисна для роботи шлунково-кишкового тракту.

На сьогоднішній день, існує безліч різних і оригінальних страв приготування за участю такого чудесного в усіх відношеннях овоча, як помідор. Вкрай дивним є той факт, що навіть при термічній обробці томат не втрачає своїх корисних якостей. Виявляється, гарячі помідори стають ще кориснішими, тому їх рекомендують вживати в гарячому вигляді.

Поєднання помідорів з іншими овочами практично завжди гармонійні. Ті, хто хоче, щоб томати радували не тільки своїми смаковими якостями, але і приносили користь організму, може додати до помідорів капусту, огірки. Рубана зелень чудово доповнить салат, а в якості заправки використовують як рослинну олію, так і сметану.

Дуже модною стравою на сьогодні є наповнення самих помідорів всякими смаколиками. Начиняти їх можна овочами, м'ясом, салатами. Маса для фарширування може бути заправлена майонезом з добавкою часнику та зелені, соняшниковою і оливковою олією в суміші з яблучним оцтом або лимонним соком.

Канапе з помідорами стане оригінальним блюдом на будь-якому столі. Рецепт дуже простий - житній хліб обсмажується з обох боків, з одного боку натирається часником, зверху на хліб кладеться кружечок помідора, а на нього - паста з перетертого сиру, кропу або хрону. Також помідори можна солити, маринувати. Абсолютно в будь-якому вигляді вони приносять чималу користь.

Томати славляться не тільки своїми харчовими та медичними властивостями. Філософія приказок розглядає помідори, як символ швидкоплинності почуттів і тлінність всього сущого. До прикладу: «Без знаків уваги любов проходить так само швидко, як без належного догляду в'януть помідори».

Комментариев нет:

Отправить комментарий