
З інших вітамінів в моркві дуже багато фолієвої кислоти. Вона має величезне значення в процесах росту і розвитку, позитивно впливає на жировий обмін в печінці і обмін холестерину. Тому морква стримує утворення жирових клітин в організмі і в цьому процесі поступається тільки капусті. А також фолієва кислота необхідна для кровотворення.
У моркві багато з'єднань калію, які необхідні для нормальної діяльності серцевого м'яза і водно-сольового обміну. У зв'язку з цим, моркву використовують у дієті при ішемічній хворобі серця, гіпертонії, порушенні серцевого ритму. Фахівці рекомендують таким хворим щодня вживати по 50-100 гр. свіжо-приготованого соку натще серця.
Свіжа морква необхідна людям з недокрів'ям, авітамінозом і при занепаді сил. Якщо вживати її щодня, то підвищується імунітет.
У лікувальному харчуванні морква використовується і при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, підшлункової залози та печінки. Вона підвищує їх секрецію. При частій печії при підвищеній кислотності морква вимагає теплової обробки, при якій руйнуються ефірні масла і клітковина, дратівливі шлунок і кишечником. Але можна використовувати і свіжо-вичавлений сік, так як він не містить клітковини і м'якше впливає на шлунково-кишковий тракт, ніж терта морква.
Варена в молоці морква дає гарний лікувальний ефект при простудних захворюваннях, коли охрип голос, мучить сухий кашель, при хронічному бронхіті і запаленні легенів.
Морква показана годуючим мамам. Вона збільшує виділення молока.
Морквяний сік поліпшує стан волосся, нігтів, шкіри. Він очищає шкіру від гнійничкових захворювань і робить її красивою. Фахівці рекомендують випивати в день по 1 склянці соку, бажано натщесерце.
Морква і морквяний сік дуже корисні дітям. Особливо вони рекомендуються дітям, схильним до простудних і шкірних захворювань, а також дітям з молочницею і сильною слинотечею. Грудничків починають напувати з четвертого тижня по 1-2 краплі за 10 хвилин до годування грудьми один раз в день. Потім збільшують кількість до четвертого місяця до 2 ч. ложок. У рік малюк отримує 20 мл. соку через день. Для грудних дітей морквяний сік - це джерело поживних речовин.
Морква, як профілактичний засіб, використовується для підвищення імунітету, запобігання серцево-судинних захворювань, ожиріння, сечокам'яної хвороби, захворювань шлунково-кишкового тракту, недокрів'я, втрати апетиту, жовчно-кам'яної хвороби та для покращення зору.
Комментариев нет:
Отправить комментарий