
Цвітну капусту можна купити в нашому інтернет магазині:
Натисніть на це посилання - цвітну капусту купити
Цвітна капуста - однорічна рослина, її вирощують заради одержання головки. Стандартні головки скоростиглих сортів утворюються через 85-90 днів після сходів і через 120-130 днів - у пізньостиглих сортів. Для збереження ніжного білого кольору головки її притіняють надломленим внутрішніми листками. Головки зрізають вибірково, вони повинні бути щільними, білосніжними, діаметром 8-12 см. Запізнення із збиранням веде до розсипання головок.
Цвітна капуста від високих температур страждає сильніше, ніж від знижених, проте головки пошкоджуються при зниженні температури до мінус 3-5 ° С.
У Нечорноземної зоні вирощують ранні сорти: Рання Грибовська-1355, Гарантія, Вітчизняна, Мовір-74, Скороспілка, Сніжинка, Ленінградська-126, середньостиглі сорти: Московська консервна, Прогрес, Урожайна.
За вимогами, які висуваються до умов вирощування, цвітна капуста займає особливе місце серед інших видів капусти. Для формування стандартних головок потрібна температура 18-22 ° С. При температурі понад 22 ° С потрібно стежити, щоб грунт був у вологому стані, інакше головки будуть маленькі, а збір врожаю затримається. До світла в стадії розсади кольорова капуста дуже вимоглива, її слід висаджувати на освітлених ділянках.
Вирощують цвітну капусту розсадним способом. Вирощування розсади починається з підготовки насіння. Насіння насипають в мішечок і опускають у воду з температурою 45-50 ° С на 20 хв, потім їх охолоджують протягом 10-12 год у холодильнику (в піддоні під морозильною камерою). Після цього насіння замочують на 12 год в розчині добрив (в 1 л води розводять полтаблетки готових добрив або 1 столову ложку деревної золи) і після легкого підсушування висівають. Термін посіву 12-20 березня, розсаду вирощують 50 - 55 днів. Поживну суміш готують в основному з низинного торфу з додаванням на 1 відро торфу 2 літрових банок перегною і 1 склянки деревної золи.
Грунт насипають в ящик (50x30 см) шаром 8 см, розрівнюють, поливають розчином марганцевокислого калію (1 г на 10 л води). Висівають насіння з відстанню між рядами 3-3,5 см, а між рослинами в рядах - 2-2,5 см. Не можна загущають посіви, так як у загущених посівах рослини будуть сильно витягуватися і можливо захворювання їх чорною ніжкою.
Для отримання хороших рівних сходів температуру підтримують вдень до 18 ° С, вночі - до 12-14 ° С. Після появи сходів температуру знижують вдень до 10-12 ° С, вночі-до 10 ° С.
Пікірують розсаду при появі першого справжнього листка. Горшечки роблять із щільної плівки 6x6 см. Суміш для заповнення горщиків роблять наступного складу: 3 частини низинного торфу, 1 частина гнойового перегною, на 1 відро цієї суміші додають мінеральні добрива (по 1 столовій ложці подвійного суперфосфату і сульфату калію, 1 чайну ложку сірчанокислого магнію ). Все ретельно перемішують, заповнюють нею поліетиленові стаканчики і поливають розчином марганцевокислого калію (червоного кольору).
При пікіровці сіянці закладають до сім'ядольних листочків. Після того як сіянці приживуться, їх поступово гартують, помірно поливають, провітрюють. Під час вирощування розсади потрібно дати одну кореневу підгодівлю через 18 днів після сходів. У 10 л води розбавляють 1 склянку коров'яку і 1 столову ложку нітрофоски. З 25 квітня по 5 травня розсаду висаджують у відкритий грунт на грядки, тимчасово прикриваючи плівкою.
Грядку під посадку цвітної капусти готують так: якщо грунт супіщаних або глиниста, то на 1 м2 вносять 1 відро торфу або компосту, 2 столові ложки подвійного суперфосфату, по 1 столовій ложці сірчанокислого магнію і калію, 1 / 3 чайної ложки борної кислоти, дві 0 ,5-літрові банки деревної золи або 0,5-літрову банку вапна-пушонки. Грядку перекопують на глибину 20-22 см, розпушують і розрівнюють. Грядка повинна бути шириною 80 см, висотою не менше 20 см. Розсаду у фазі 4-5 добре розвинених листків висаджують у 2 ряди з відстанню 50-55 см у ряду, між рослинами 30-35 см. При посадці не слід засипати верхівкову крапку - «сердечко».
Цвітна капуста має слаборозвинену кореневу систему, розташовану близько від поверхні грунту, вона вимоглива до родючості, потребує великої кількості органічних і мінеральних добрив. Тому протягом вегетаційного періоду до коренів рослин потрібно підсипати на початку і в кінці червня перегній шаром 6-7 см з додатковим підгортанням.
Основний догляд за рослинами полягає в поливі, розпушуванні, підсипання і підгодівлі. Капуста збільшує врожай при підгодівлі мінеральними добривами з включенням необхідних для неї мікроелементів: молібдену, магнію, бору та марганцю. За вегетацію цвітну капусту підгодовують 3-4 рази, поєднуючи підгодівлі органічним добривом з мінеральним. Першу підгодівлю капусти проводять через 2 тижні після посадки (у 10 л води розводять 1 столову ложку сечовини і 0,5-літрову банку рідкого коров'яку, на одну рослину витрачають 0,7 л розчину). Другу підгодівлю роблять у період, коли з'явиться зачаток головки капусти з волоський горіх: у 10 л води розводять 0,5-літрову банку рідкого курячого посліду і 1 столову ложку повного добрива з мікродобривами (ризьке, Гомельської і ін), витрачаючи по 1 л на рослину. Третю підгодівлю проводять через 10 днів після другий: у 10 л води розводять 3 столові ложки нітрофоски або нітроамофоски, витрачаючи по 1 л на рослину. На другий день після підгодівлі і поливу рослини злегка рихлять на глибину 2-3 см. Прибирають кольорову капусту вибірково, у міру достигання.
Капуста - вологолюбна рослина, протягом усієї вегетації її потрібно регулярно поливати, особливо в момент початку формування головок. Цвітну капусту поливають кожного тижня в залежності від погоди з розрахунку 12-20 л на 1 м2.
Комментариев нет:
Отправить комментарий