четверг, 15 декабря 2011 г.

Пепіно - "динна груша"

Дынная Груша (пепино)Пепіно (Solanum muricatum), або динна груша — ще досить рідкісна в нашій країні рослина. Хоча завдяки зусиллям деяких насінницьких фірм і колекціонерів-любителів пепіно поступово поширюється серед любителів незвичайних рослин.
Народна назва пепіно «динна груша» пов'язане з формою і смаком плодів — вони зазвичай грушоподібні, а за смаком нагадують диню.

Пепіно можна купити в нашому інтернет магазині:

Натисніть на це посилання - пепіно купити




Пепіно — дуже давня культурна рослина, вона широко вирощувалося індіанцями Південної Америки ще в доколумбову епоху. Цікаво, що пепіно відомо тільки в культурі і не зустрічається в дикому вигляді.
Культура пепіно сформувалася в умовах прохолодного вологого клімату тропічного високогір'я. Тому динна груша погано вдається при високих температурах, навіть при забезпеченні високого рівня вологості.

Оптимальні умови для вирощування пепіно: крім високої вологості грунту і повітря, помірна температура (в межах +20 ... +25 градусів) з незначними коливаннями протягом доби і сезонів.
Створені сорти динної груші, більш стійкі до високих температур і вони найкраще плодоносять у прохолодну погоду. Усього відомо близько 25 сортів пепіно, не рахуючи місцевих південноамериканських сортоформ.

Основна перешкода для зав'язування плодів пепіно — висока літня температура. У липні-серпні рослини цвітуть, але квітки опадають; рідко формуються лише поодинокі плоди. І тільки у вересні-жовтні відбувається рясне плодоутворення пепіно.

Динну грушу можна розмножувати насінням і живцями. Другий спосіб краще:
— по-перше, не всі сорти пепіно дають повноцінне насіння;
— по-друге, вирощені з насіння рослини пізніше вступають в плодоношення. Восени з добре розвинених кущів пепіно беруть живці та висаджують в горщики (ємністю близько 1 л) в легкий грунт. Коріння пепіно дуже чутливі до нестачі повітря в субстраті, і тому грунт для вкорінення черешків повинен бути максимально рихлим. Живці дуже швидко вкорінюються (протягом двох тижнів) при кімнатній температурі, але перший час бажано тримати їх під плівкою для забезпечення високої вологості повітря.

Зимують пепіно на підвіконні з південного боку. У травні з розвинутих кущиків беруть живці та висаджують їх прямо в грунт, під плівку — в півтіні, під захистом дерев з рідкою кроною (наприклад, під персиками).

Обов'язковий агрозахід при вирощуванні пепіно — пасинкування. Рослини дуже сильно кущаться і дають багато пасинків, якщо ці пасинки не видаляти, то плодоношення у динної груші практично відсутнє. На кущі пепіно треба залишати не більше двох пагонів. Підв'язують їх так само, як високорослі помідори, оскільки в наших умовах кущі динної груші виростають більше двох метрів.
Восени під галузки з плодами динної груші бажано підводити підпори або додатково підв'язувати, оскільки вони можуть зламатись під вагою плодів.

Підгодовують пепіно тільки мінеральними добривами (в ті ж терміни і в тих же дозах, що і баклажани).

З комах-шкідників на кущах пепіно був помічений лише колорадський жук, який пошкоджує ці рослини так само, як і картоплю.
З хвороб на кущі пепіно зустрічається вірус бронзовості листя: верхні листки подрібнюються і прибирають характерний бронзовий відтінок, рослина припиняється в рості.

Знімають плоди пепіно, коли на них починають з'являтися фіолетові смуги. Якщо плоди динної груші помістити в прохолодне приміщення (з температурою +10 ... +15 градусів), то вони успішно зберігаються кілька місяців.
Плоди пепіно дієтичні: на 93% вони складаються з води, в них міститься 2-5% цукрів, а решта — поживні речовини і вітаміни.
В залежності від сорту пепіно і погодних умов, смак плодів може бути дуже різним. Найкращий смак мають плоди, що зав'язалися навересні.
Динну грушу вживаю в їжу, коли плід починає жовтіти, і смуги на ньому зникають. А недостиглі плоди пепіно деяких сортів дуже смачні в засолюванні — смак їх нагадує солоні огірки.

Врожайність динної груші сильно залежить від погоди і в наших умовах досягає 400-500 г. з куща в сприятливі роки. Плоди деяких сортів пепіно чутливі до перезволоження і розтріскуються в сиру погоду.
Звичайно, врожайність кущів пепіно в наших умовах невисока, але відмінна лежкість і поступове дозарювання плодів дозволяють використовувати їх в осінньо-зимовий період.

Пепіно можна купити в нашому інтернет магазині:

Натисніть на це посилання - пепіно купити


Комментариев нет:

Отправить комментарий