четверг, 8 декабря 2011 г.

Додайте гостроти вашим стравам з гострим перцем

Перец острый PP F1Перець чилі (червоний перець) - назва плодів рослин з сімейства капсикума. Назва перцю в українській мові співзвучна з назвою країни Чилі, але своїм походженням зобов'язана не цій південноамериканській країні, а походить від однієї з ацтекских мов і дослівно перекладається як «червоний». Батьківщина цієї рослини - Центральна і Південна Америка, де його культивували задовго до прибуття перших європейців. Незабаром після відкриття Америки Колумбом про перець дізналися спочатку в Європі, а потім і в інших регіонах. В даний час перець чилі вирощують в більшості тропічних країн світу, а найбільші врожаї збирають в Індії і Таїланді.

Гострий перець можна купити в нашому інтернет магазині:

Натисніть на це посилання - гострий перець купити





Перець чилі володіє сильним пряним ароматом і гострим пекучим смаком. Пекучість перцю залежить від кількості, що міститься в ньому речовини капсаїцину. Деякі види чилі настільки пекучі, що одного торкання до нього досить, щоб викликати подразнення шкіри.

Чилі - широко поширена пряність. Його застосовують як у свіжому (в стручках) так і сухому вигляді (в стручках або у вигляді порошку). Свіжі стручки додають в овочеві страви, салати або соління, подають до м'яса, сирів і хлібних виробів, а також консервують з різними овочами або окремо. Мелений перець додають у соуси, заправки, супи та бульйони, маринади, ковбасні вироби, ним посипають готові страви з м'яса, овочів і риби. Цілі висушені стручки перцю кладуть під час варіння в борщі та супи.

Червоний перець часто включають до складу наборів спецій, він добре поєднується з коріандром, базиліком, чабером, порошком лаврового листа і часником.

У косметичній промисловості перець чилі включають до складу зубної пасти, призначеної для зміцнення і лікування ясен.

Склад перцю чилі

У 100 г свіжого перцю чилі міститься:

Вода - 88 г
Білки - 1.9 г
Жири - 0.44 г
Вуглеводи - 7.3 г
Харчові волокна (клітковина) - 1.5 г
Зола - 0.9 г

Вітаміни в чилі:

Вітамін А (бета-каротин) - 534 мкг
Вітамін В1 (тіамін) - 0.07 мг
Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.086 мг
Ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) - 1.244 мг
Вітамін В5 (пантотенова кислота) - 0.2 мг
Вітамін В6 (піридоксин) - 0.5 мг
Фолієва кислота (вітамін В9) - 23 мкг
Вітамін С (аскорбінова кислота) - 143.7 мг
Вітамін Е (токоферол) - 0.69 мг
Вітамін К (філлохинон) - 14 мкг
Холін (вітамін В4) - 10.9 мг

Макроелементи в чилі:

Калій - 322 мг
Кальцій - 14 мг
Магній - 23 мг
Натрій - 9 мг
Фосфор - 43 мг

Мікроелементи в чилі:

Залізо - 1.03 мг
Марганець - 187 мкг
Мідь - 129 мкг
Селен - 0.5 мкг
Цинк - 0.26 мг

Калорійність перцю чилі

У 100 г перцю чилі в середньому міститься близько 40 ккал.

Лікувальні і корисні властивості перцю чилі

У сирому перці чилі міститься 140 мг вітаміну С, що в 2 рази більше ніж у традиційному лідері з його змістом - лимоні. Він також містить значні кількості інших вітамінів, мінералів та інших корисних речовин.

При вживанні в помірних кількостях чилі підвищує апетит, стимулює секрецію шлункового соку, нормалізує роботу травної системи і прискорює метаболізм. Крім того перець чилі покращує роботу печінки, активізує мозкову діяльність, стимулює ріст волосся, корисний при застудах, безсонні, бронхіальній астмі, атеросклерозі, епілепсії, гепатитах, алергічних захворюваннях, і попереджає розвиток ракових пухлин.

Також він сприяє посиленою вироблення ендорфіну, які збільшують больовий поріг, підвищують стійкість до стресів, покращують кровообіг і стимулюють роботу імунної системи. А недавні дослідження довели ефективність чилі для лікування деяких ускладнень цукрового діабету.

Перець чилі: протипоказання

Вживання перцю чилі протипоказано людям страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту.Також необхідно уникати його попадання на слизові оболонки та відкриті рани.

Гострий перець можна купити в нашому інтернет магазині:

Натисніть на це посилання - гострий перець купити


Комментариев нет:

Отправить комментарий