
Крес-салат широко застосовується в кулінарії - його свіже листя має приємний гіркуватий і гострий смак, який нагадує хрін або редьку. Як інші листові овочі використовується при приготуванні салатів, супів, омлетів, бутербродів, а також в якості приправи до страв з м'яса, риби та яєць, сиру, картоплі, перших і других страв, закусок, соусів і підлива.
У деяких країнах Африканського континенту вирощують багаті жирами сорти крес-салату. Отримується з них масло, використовують у кулінарії, парфумерії та миловарінні.
Склад крес-салату
У 100 г крес-салату міститься:
Вода - 89.4 г
Білки - 2.6 г
Жири - 0.7 г
Вуглеводи - 4.4 г
Харчові волокна (клітковина) - 1.1 г
Зола - 1.8 г
Вітаміни в крес-салаті:
Вітамін А (бета-каротин) - 4.15 мг
Вітамін В1 (тіамін) - 0.08 мг
Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.26 мг
Ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) - 1 мг
Вітамін В5 (пантотенова кислота) - 0.242 мг
Вітамін В6 (піридоксин) - 0.247 мг
Фолієва кислота (вітамін В9) - 274 мкг
Вітамін С (аскорбінова кислота) - 80 мг
Вітамін Е (токоферол) - 0.7 мг
Вітамін К (філлохинон) - 541.9 мкг
Холін (вітамін В4) - 19.5 мг
Макроелементи в крес-салаті:
Калій - 606 мг
Кальцій - 81 мг
Магній - 38 мг
Натрій - 14 мг
Фосфор - 76 мг
Мікроелементи в крес-салаті:
Залізо - 1.3 мг
Марганець - 553 мкг
Мідь - 170 мкг
Селен - 0.9 мкг
Цинк - 230 мкг
Калорійність крес-салату
У 100 г крес-салату в середньому міститься близько 32 ккал.
Корисні властивості крес-салату
Салат з крес-салату - відмінний засіб для боротьби з авітамінозом. Також крес-салат збуджує апетит, покращує травлення, нормалізує сон, знижує артеріальний тиск, має протимікробну, протизапальну, ранозагоювальну, відхаркувальну, сечогінну і жовчогінну дію.
Останні наукові дослідження показали, що регулярне вживання крес-салату зменшує пошкодження ДНК кров'яних клітин і сприяє зменшенню ризику катаракти, вікової макулодистрофії, простатиту і онкологічних захворювань. Вживають крес-салат як профілактичний і лікувальний засіб при виразках та опіках, шкірних, серцево-судинних, шлунково-кишкових і простудних захворюваннях, при захворюваннях дихальних шляхів, жовчнокам'яної хвороби, авітамінозах, анемії, підвищеній нервовій збудливості, депресіях, безсонні, для зменшення набряклості і болю при запаленні суглобів.
У народній медицині сік з свіжого листя салату використовують при недокрів'ї, кашлі, для полоскань горла, а також як протицинговий і загальнозміцнюючий засіб. Надземну частину і коріння застосовують при лихоманці, примочки з подрібнених свіжих листків використовують для лікування збільшеної передміхурової залози і довгому загоюванні ран, мазь застосовують при алергії, золотусі, корості і як ранозагоювальний і бактерицидний засіб, а порошок з товченого насіння крес-салату використовують замість гірчичників .
Кресс-салат: протипоказання
Вживання крес-салату протипоказано при гастритах, колітах і дуоденітах.
Комментариев нет:
Отправить комментарий