
М'ята має освіжаючий смак, інтенсивний аромат ментолу, листя зеленого кольору. Дуже добре впливає на організм людини.
М'ята стимулює секрецію шлунку і печінки, збільшує кількість шлункового соку і жовчі, сприяє травленню і засвоєнню їжі, усуває нудоту, пов'язану з закачуванням і запобігає блювоті. Вона знижує м'язовий тонус жовчних проток, кишечника і сечових шляхів і запобігає застою жовчі в жовчному міхурі, що дозволяє забезпечити нормальну роботу кишечника.
Вона має сильну антибактеріальну активність в жовчних протоках і кишечнику, знищує бактерії, які стійкі до антибіотиків, є потогінним засобом.
Зовні, м'яту використовують для полоскання порожнини рота і горла. М'ята може зменшити секрецію молока, і саме тому вона використовується з обережністю матерями, які годують дітей.
Сильний смак і аромат м'яти присутній завдяки ефірним маслам, які в основному складаються з ментолу.
Використовують м'яту, як приправу. Її листя, свіжі або сушені, можуть бути використані в якості добавки для багатьох продуктів (морозива десерти, салати, соуси для м'яса, йогурту і вершків, вона також незамінна у вигляді настою а також як сурогат чаю, особливо в спекотні літні дні. В старі часи, листя м'яти додавали в молоко, щоб продовжити його свіжість і запобігти скисанню.
Свіже листя м'яти можна збирати протягом усього вегетаційного сезону. Систематичне зрізання молодого листя з верхівок рослини дає пагони і це призводить до утворення численних молодих бічних пагонів.
Збір м'яти краще всього проводити в суху, сонячну погоду, у другій половині дня, коли рослина містить найбільшу кількість ефірних масел. Сушка листя м'яти проводитися в сухому, темному, добре провітрюваному приміщенні при кімнатній температурі, так щоб листя не втратило зеленого кольору і аромат.
М'ята відома також, як лікарська рослина.
Настої використовують при розладах травлення, спазмах у животі, кишкових коліках, відсутності апетиту, захворюваннях печінки і жовчних шляхів. Олія м'яти перцевої має антисептичні та заспокійливі властивості.
Комментариев нет:
Отправить комментарий