понедельник, 4 февраля 2013 г.

Як збирати грона винограду і зберігати його на зиму

Як дізнатися, що грона винограду дозріли?
В залежності від метеорологічних умов і біологічних особливостей сортів фаза дозрівання триває від 15-20 до 60 днів. Як раз в цей час відбувається накопичення в ягодах значної кількості цукрів, а кислотність знижується.


Саджанці винограду можна купити в нашому інтернет магазині:

Натисніть на це посилання - виноград купити








Ознакою дозрівання грон винограду є розм'якшення м'якоті і придбання забарвлення, властивого даному сорту. Наприклад білі сорти винограду із зелених перетворюються в більш жовті і прозорі. Ніжки грон винограду дерев’яніють, а також коричневіє насіння. Дозріванню грон сприяє тепла суха погода, а дощова навпаки затягує збір урожаю, що веде до загнивання ягід. Погано буде зрізати як недостигле гроно винограду, воно не набере потрібної цукристості і вітамінів, так і перезріле.

Постарайтеся точніше визначити момент їх їстівної зрілості. Це зробити неважко, якщо в попередньому році ви збирали з цього куща виноград і вже знаєте, який смак і колір повинен бути. При запізнілому зніманні грон винограду існує небезпека вимерзання лози в зимовий час.
У цей час відбувається паралельно процес визрівання пагонів. Недозрівші пагони залишаються зеленими, якщо їх не обрізати, взимку вони загинуть. Фаза дозрівання пагонів і листопаду - заключна фаза вегетації, в яку відбувається підготовка винограду до зими.

Від того, як підготується кущ винограду до зими, багато в чому буде залежати чи переживе він зимові температури. Тому при вирощуванні винограду необхідно особливу увагу приділяти своєчасному прищіпуванні, карбуванні та іншим прийомам, припиняється ріст і пришвидшує визріванню виноградної лози.

Як проводити збір винограду?
Найкраще зрізати грона винограду вибірково і в суху погоду. При зніманні грон винограду з куща не порушуйте восковий наліт на ягодах. Зрізані грона обережно укладають у невеликі ємності, плодоніжками догори. Перед укладанням треба ножицями видалити гнилі і засохлі ягоди. Усередині тару краще перекласти листям винограду або папером. Виноград, призначений для переробки, можна збирати і не надто обережно. При перетримці грон винограду сортів раннього терміну дозрівання на пагонах, вони швидко починають псуються і гнити, а мускатні сорти втрачають свій аромат. А ось пізні сорти винограду можуть довго залишатися на кущі і не псуватися. Їх зрізують в середині жовтня, в залежності яка стоїть погода, а то можна і пізніше. На зберігання йдуть сорти пізнього і середньопізнього періоду дозрівання, так як у них більш щільна шкірочка. Зрізати виноград потрібно в суху погоду або вранці, або ввечері. Після дощу збір урожаю на зберігання краще відкласти на 1-2 дні.
Кілька способів зберігання винограду
1. Грона винограду підв'язати за ніжку гребеня або частину пагона і повісити на рейках, дроті або розкласти в один шар на полицях або ящиках.
2. Зрізати грона винограду з двома міжвузлями пагона, щоб один був над кистю, інший під нею. Листя і пагони видаляти повністю. Нижню частину пагона опустити в пляшку з водою і закріпити так, щоб гроно не стикалася з пляшкою. У воду покласти кілька шматочків деревного вугілля, щоб вода не загнивала.
Періодично треба оглядати ягоди та видаляти гнилі. В цілях профілактики цвілі в сховищі час від часу спалюють шматочки сірчаної шашки. Ящики брати нові, а б/в краще продезинфікувати або в 0,2%- му розчині марганцівки, або 2% розчині мідного купоросу.
Любителі виноградарства обприскують виноград для зберігання 1% розчином йодистого калію, щоб виноград виріс якісним і не пліснявів. Обприскування проводять три рази: в середині липня, при початку дозрівання винограду і коли вже дозріє повністю.

Сподіваюся ви знайшли для себе корисну інформацію і тепер зберегти грона винограду на зиму і для їжі не буде для Вас складним.

Комментариев нет:

Отправить комментарий