среда, 12 декабря 2012 г.

Груша - смакує і лікує

Початок осені дарує нам чудовий фрукт - грушу. Цей плід порадує нас не тільки відмінним смаком, але і лікувальними властивостями

Саджанець груші можна купити в нашому інтернет магазині:

Натисніть на це посилання - саджанець груші купити




Груша - назва дерева або чагарнику і однойменних плодів. Груша - одне з найдавніших плодових дерев культивованих людством. Перші згадки про грушу відносяться ще до найдавнішої історії - її вирощували в Китаї, потім вона потрапила спочатку до Персії, звідки в Грецію і Римську імперію. В даний час відомо тисячі сортів груш, які культивуються в більшості теплих і помірних областей по всьому світу.

Груша - це середніх розмірів плід, своєю формою нагадує лампочку, хоча зустрічаються сорти з округлою формою. М'якоть стиглої груші ніжна і соковита, з характерним ароматом (чим сильніше видаваний плодом аромат, тим більше в ньому вітамінів та інших корисних речовин) і солодким смаком. Груші окрім вживання в свіжому вигляді мають десятки способів приготування: їх в'ялять, печуть, консервують, з них роблять соки і компоти, варять варення, отримують джеми і повидло.

Склад

У 100 г груші міститься:

Вода - 84 г
Білки - 0.4 г
Жири - 0.1 г
Вуглеводи - 11.4 г (в т.ч. моно-і дисахариди - 9.8 г, крохмаль - 0.5 г)
Харчові волокна (клітковина) - 2.3 г
Пектини - 0.6 г
Органічні кислоти - 0.5 г
Зола - 0.7 г

Вітаміни:

Вітамін А (бета-каротин) - 0.01 мг
Вітамін В1 (тіамін) - 0.02 мг
Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.03 мг
Ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) - 0.1 мг
Вітамін В5 (пантотенова кислота) - 0.05 мг
Вітамін В6 (піридоксин) - 0.028 мг
Фолієва кислота (вітамін В9) - 2 мкг
Вітамін С (аскорбінова кислота) - 5 мг
Вітамін Е (токоферол) - 0.36 мг

Макроелементи:

Калій - 119 мг
Кальцій - 19 мг
Магній - 9 мг
Натрій - 14 мг
Фосфор - 11 мг

Мікроелементи:

Залізо - 2.3 мг
Йод - 1 мкг
Кобальт - 10 мкг
Марганець - 65 мкг
Мідь - 120 мкг
Молібден - 5 мкг
Фтор - 10 мкг
Цинк - 190 мкг

Калорійність

У 100 г груші в середньому міститься близько 42 ккал.

Корисні властивості груші

Лікувальні якості груші були відомі ще в стародавні часи, а в наші дні вона – присутня  у багатьох рецептах народної та офіційної медицини. Багатий вітамінний і мінеральний склад груші робить її незамінним продуктом при холециститі, гастриті, хворобах печінки і сечостатевої системи (включаючи простатит), запорах, головних болях, безсонні, депресії і як сечогінний засіб.

Груші включають в дієти людей хворих на цукровий діабет, при ожирінні та інших порушеннях функцій підшлункової залози. Це пояснюється тим, що більша частина входять до її складу вуглеводів становить фруктоза, що не впливає на рівень цукру в крові.

Корисна груша і для серцево-судинної системи - нормалізує серцевий ритм, знижує рівень поганого холестерину, сприяє зміцненню стінок кровоносних судин, а завдяки своєму складу залоз стимулює процеси кровотворення.

Біологічно активні речовини, що входять до складу м'якоті і соку груші активують роботу імунної системи людини і сприяють виведенню важких металів і токсинів з організму.

Але майте на увазі, що очищаючи грушу від шкірки, Ви тим самим позбавляєте себе відмінного джерела клітковини і цінних фітонутріеєнтів.

Обережно!

Не рекомендується вживати груші людям з розладами кишечника, а також на голодний шлунок або відразу ж після їжі.

Не варто запивати груші водою або заїдати щільною їжею.

Комментариев нет:

Отправить комментарий