Невеликий чагарник висотою від 0,5 до 1,2 м з їстівними ягодами. Довгасті зелені лиски трохи загострені зверху. Воронкоподібні квіти блідого жовтуватого кольору сидять в пазухах листків парами. Плоди довжиною до 30 мм в основному циліндричної форми мають голубувато-фіолетовий колір. На вигляд нагадують лохину, але форма зовсім інша. Приємний солодкий смак ягід.
Це цікаво. Трохи історії.
У природних умовах жимолость широко поширена на Курилах, на Алтаї, в Примор'ї, на Камчатці, і в Саянах.
Перші описи жимолості їстівної можна прочитати в записах відомих мандрівників XVI-XIX століття в їх звітах про подорожі. Однак культивувати жимолость стали не раніше кінця XIX сторіччя. І початок цьому поклала Мауріц Тетяна Дмитрівна. Садівник з м. Нерчинськ Забайкальський край. А на початку XX століття селекційні роботи над жимолостю продовжив І.В. Мічурін.
Не так давно жимолость їстівна була вписана в державний реєстр ягідних культур, які були рекомендовані для розведення на території Росії. І посадити це корисна рослина можна було тільки, завдяки таким же садівникам-аматорам, які вже змогли виростити їстівну жимолость на своїй ділянці. Але до кінця XX століття жимолость стали вирощувати в розсадниках для подальшого поширення.
Жимолость корисні властивості
Корисні властивості жимолості вивчені не до кінця. Але вже доведено, що ягоди цієї рослини допомагають виведенню радіоактивних речовин з організму, впливають на поліпшення пам'яті, знижують ризик гіпертонії, інсультів та інфарктів, захищають організм від солей важких металів.
Плоди жимолості Хоней Блю не втрачають своїх цінних якостей і в сушеному вигляді. Їз ягід цієї культури готують сік, компоти, роблять харчові барвники. Але все ж найбільш корисними залишаються свіжі ягоди, протерті з цукром.
У ягодах жимолості міститься 4,5% цукру, 1% кислот і 57,3% вітаміну С
Фосфор, кальцій, магній, залізо, яких тільки мікроелементів не містять плоди цієї культури.
Особливо багата ця ягода аскорбінової кислоти. У плодах жимолості міститься 57% вітаміну С!!
В 100 грамах ягід міститься 70,3 мг калію. Це в 2,5 рази більше ніж у малині і смородині. А присутність калію в організмі допомагає нам підтримувати кислотно-лужний баланс, сприяє виведенню зайвої рідини, регулює артеріальний тиск і серцевий ритм.
Присутність P-активних речовин (рутин, катехіни, антоціани і ін) підвищує опірність організму до зовнішніх негативних факторів, допомагають омолодженню шкіри, уповільнює процеси старіння.
Пектинові речовини виводять солі важких металів з організму при отруєнні.
Зміцнити стінки судин допоможуть плоди жимолості, а також знизять кров'яний тиску і підвищать тонус м'язів. Тому ягоди жимолості бажано вживати людям у похилому віці, а також тим у кого є серцево-судинні хвороби.
Захворювання шлунково-кишкового тракту, хвороби печінки, жовчного міхура, недокрів'я, гіпертонія - далеко не повний перелік хворіб, при лікуванні яких використовують корисні властивості жимолості народні цілителі. Плоди жимолості Хоней Блю мають бактерицидні властивості.
Для того, щоб позбутися від виразок і лишаїв беруть сік ягід. Відваром листя і ягід лікують стоматит та ангіну. За допомогою настоянки квітів - запалення сечового міхура, а настоєм листя - кон'юнктивіт. В якості сечогінних та протизапальних засобів п'ють настої з плодів. Крім цього такий настій надасть організму загальнозміцнюючу дію.
Комментариев нет:
Отправить комментарий