четверг, 13 декабря 2012 г.

Вирощування гливи звичайної

Крім приємних смакових якостей глива найдешевша у відношенні технологічних витрат.


Вирощування грибів складається з двох фаз. Перша - розмноження грибниці (міцелію). Враховуючи температурний режим цієї фази, її можна здійснювати в наземному приміщенні. Другу фазу легше організувати в підвалі.


Як наземні, так і підвальні приміщення повинні бути обладнані водо -, електрозабезпечення і вентиляцією. У наземному необхідно встановити водонагрівач. В обох приміщеннях потрібні термометри для контролю за температурою. Регулюють її провітрюванням.


На чому вирощувати гливу?


Субстратом для вирощування гливи може бути подрібнена солома злаків, стебла з кукурудзи, лушпиння соняшнику, деревна тирса листяних порід, очерет та інше. Подрібнювати необхідно до розмірів 0,5-3 см. Субстрат повинен бути без цвілі та інших видимих грибкових уражень, мати приємний запах.


Підготовка приміщення для вирощування гливи


Приміщення необхідно побілити звичайним вапном і висушити активною вентиляцією. Потім обприскати 4%-ним розчином хлорного вапна, закрити на дві доби і після цього дві доби провітрювати. Санітарну обробку необхідно повторювати щорічно.


Харчова і лікувальна цінність


Плодові тіла гливи є цінним дієтичним продуктом, оскільки мають низьку калорійність (38-41 ккал) і містять багато речовини, необхідні організму людини.


За вмістом білка (15% -25%) і складом амінокислот, включаючи незамінні (валін, ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, треонін, триптофан, фенілаланін), глива перевершує всі овочеві культури, крім бобових, і близька до м'ясомолочних продуктів . Білки плодових тіл гливи характеризуються високою засвоюваністю, яка в результаті теплової обробки зростає до 70%, що відповідає засвоюваності білків житнього хліба.


Хоча вміст жирів у плодових тілах гливи невеликий (2,2 мг на 100 г сухої маси гриба) 67% складають поліненасичені жирні кислоти, які перешкоджають атеросклерозу, знижуючи рівень тригліцеридів і холестерину в крові. Крім того, глива звичайна є природним джерелом статинів (ловастатин), що інгібують синтез холестерину


Вуглеводи в плодових тілах гливи складають 68-74% сухої маси, з них частка легкозасвоюваних вуглеводів (глюкоза, фруктоза, сахароза) становить 14-20% [9]. Полісахариди бета-глюкан (лентинан), виділені з глив, володіють високою протипухлинною та імуномодулюючою дією; маніт і хітин, що входять у фракцію клітковини, є ефективним сорбентом токсичних речовин.


Серед мінеральних речовин, що містяться в гливах , - калій, фосфор, залізо, а також кальцій, кобальт, селен, цинк, мідь і ряд інших елементів, необхідних людському організму.


Глива - чудове джерело як водорозчинних, так і жиророзчинних вітамінів, порівняно з м'ясопродуктами, овочами і фруктами. Плодові тіла гливи містять весь комплекс вітамінів групи В, а також аскорбінову кислоту, вітамін РР (у 5-10 разів більше, ніж в овочахD2, Е.

Комментариев нет:

Отправить комментарий