
У персика дуже корисний склад. Він містить органічні кислоти: яблучну, винну, лимонну; солі мікроелементів, таких як калій, залізо, фосфор, марганець, мідь, цинк, селен та магній. Персики багаті хорошим вітамінним комплексом: вітамін С, вітаміни групи В, Е, К, РР, а також каротин. До складу персиків також входять пектини і ефірні масла. Дуже корисні кісточки персика, так як в них міститься гірке мигдальне масло і знаменитий вітамін В17.
Персик - дуже цінний продукт в раціоні харчування людини. М'якоть плодів персика дуже соковита, ароматна, освіжаюча, поживна, легко засвоюється. Персик вважається делікатесним фруктом. Персик рекомендують дітям, а також ослабленим після хвороби особам для поліпшення апетиту. Персики обов'язково потрібно включати в раціон харчування при схильності до запорів і при печії. Персики посилюють секреторну діяльність шлунка, поліпшують перетравлення жирної їжі. Ці фрукти мають корисними властивостями при таких недугах як подагра, ревматизм, захворювання нирок. Вживання плодів персика корисно при наявності у людини серцево-судинних, ниркових захворювань, хвороб печінки і жовчного міхура.
Плоди персика містять 80-90% води, 6-14% цукрів, в тому числі сахарози 5-10, пектинові речовини - 0,5-1,2%, вітаміну С - 9,4-20 мг%, каротину - 0, 6-1,0 мг%. У насінні персика міститься 20-60% (від сухої речовини) жирної олії, 0,4-0,7% ефірного та гіркого мигдального масла.
Аромат плодів персика обумовлений ефірами мурашиною, оцтовою, валеріановою і каприловою кислотами. У більшості сортів персиків насіння, що знаходиться в кісточці, гірке, але є і сорти з солодким насінням. У насінні персика міститься до 45% жирної олії, яка застосовується в харчовій промисловості, а також використовується в медицині.
Відомо багато різновидів. По плодах розрізняють 4 класи:
плоди бархатисті, м'якоть легко відділяється від кісточки: справжні персики (peches);
плоди бархатисті, м'якоть не відділяється від кісточки: pavies;
плоди голі, м'якоть легко відділяється від кісточки: нектарини;
голі плоди, кісточка не відділяється від м'якоті: brugnons, violettes.
М'якоть звичайно біла, але є персики і з червоною м'якоттю (sanguinoles, cardinales) і з жовтою м'якоттю (apricotees, alberges).
У свіжому вигляді їх вживають з липня по жовтень завдяки сортам різного терміну дозрівання. Крім того, персики є прекрасною сировиною для переробки - з них виготовляють соки, компоти, варення, джеми, бекмес, сухофрукти і т.п.
Свіжі та консервовані плоди застосовують у дієтичному харчуванні і для лікування шлунково-кишкового тракту, оскільки вони збільшують секрецію шлункового соку і поліпшують травлення, сприяють засвоєнню нестравною і жирної їжі, володіють проти блювотним ефектом. Зміст фруктових цукрів і комплексу вітамінів підвищує опірність організму до простудних захворювань.
Комментариев нет:
Отправить комментарий