среда, 12 декабря 2012 г.

Кавун - і смачно і корисно

Кавун - фрукт без «слабких» місць: він відрізняється не тільки чудовими смаковими якостями, але і своїми цілющими властивостями.
Насіння кавуна можна купити в нашому інтернет магазині.

Насіння кавуна можна купити в нашому інтернет магазині:

Натисніть на це посилання - насіння купити




Кавун - назва однойменної рослини і його плодів. Батьківщиною кавуна вважається Південна Африка, а претендують на цю роль дві країни - Бразилія і Парагвай, де його до сих пір можна виявити в дикому вигляді. Немає точної інформації про те, яким чином і коли кавун з'явився на інших континентах, але відомо що вже в Давньому Єгипті люди знали і обробляли цю культуру. У Західну Європу кавуни потрапили в часи хрестових походів. У наші дні кавун культивується в більшості країн світу (існує понад 1200 різновидів кавуна, які вирощуються в 96 країнах світу), але найбільшого поширення ця культура отримала в Китаї, а також у Туреччині, країнах Америки, Україні, Росії та Узбекистані.

Кавун виглядає як великий гарбуз, кулястої, овальної або циліндричної форми, покритий щільною корою товщиною 4-15 мм. Кора найчастіше темно зеленого кольору, але зустрічаються сорти з білою і жовтою шкіркою, часто на шкірці присутній візерунок - у вигляді смужок або одного, рідше декількох великих плям світлих відтінків. М'якоть стиглого кавуна - ніжна і солодка на смак, частіше червона (але зустрічаються сорти з м'якоттю білого або жовтого кольорів) і містить велику кількість насіння. Вага окремих плодів може переступити позначку більше 20 кг. В їжу, кавуни найчастіше вживаються в свіжому вигляді, ще їх маринують, а в харчовій промисловості з них отримують цукати.

Склад:

У 100 г кавуна міститься:

Вода - 89 г
Білки - 0.7 г
Жири - 0.2 г
Вуглеводи - 10.9 г (в т. ч. моно-і дисахариди - 8.7 г, крохмаль - 0.1 г)
Клітковина - 0.5 г
Пектин - 0.6 г
Органічні кислоти - 0.12 г
Зола - 0.6 г

Вітаміни:

Вітамін А - 0.1 мг
Вітамін С (аскорбінова кислота) - 7 мг
Вітамін В1 (тіамін) - 0.04 мг
Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.03 мг
Ніацин (вітамін РР) - 0.24 мг
Фолієва кислота - 8 мкг

Макроелементи:

Калій - 64 мг
Кальцій - 14 мг
Магній - 224 мг
Натрій - 16 мг
Фосфор - 7 мг

Мікроелементи:

Залізо - 1000 мкг
Йод - 2 мкг
Кобальт - 2 мкг
Марганець - 35 мкг
Мідь - 47 мкг
Цинк - 90 мкг
Фтор - 20 мкг

Калорійність

У 100 г кавуна в середньому міститься близько 38 ккал.

Кавун

Корисні властивості кавуна

Кавун є одним з визнаних лідерів по утриманню лікопену - дуже сильного антиоксиданту, який допомагає при лікуванні чоловічої безплідності. Кавуни ефективні при анемії, оскільки стимулюють процеси кровотворення. Також кавуни корисні при подагрі, артриті, атеросклерозі, ревматизмі, гастриті, хвороби Боткіна, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, хворобах печінки і жовчного міхура, гіпертонії, вадах серця, носових кровотечах і надлишковій вазі.

Сік і м'якоть кавуна - дуже ефективний сечогінний і жовчогінний засіб. Крім того м'якоть кавуна містить ніжні харчові волокна, які знижують рівень «поганого» холестерину в організмі, а його сік відмінно очищає печінку і нирки від шлаків, сприяє розчиненню солей, запобігає утворенню піску і каменів і чудово втамовує спрагу і допомагає при закрепах.

Обережно!

Не варто захоплюватися кавунами людям, хворим на цукровий діабет, а також тих які страждають від ожиріння, так як в цих випадках можна легко «проскочити» безпечний добовий поріг споживання цукру.

Як вибрати кавун

Чим більше «ранній» кавун, тим вища ймовірність того, що в ньому можуть міститися нітрати. Щоб максимально убезпечитися від покупки нітратного кавуна виконайте такі дії:

стисніть кавун, у разі якщо він не тріщить, хоча за всіма ознаками стиглий, то, швидше за все, дозрівав він не "природним" чином
відріжте шматочок кавуна і опустіть його в склянку з водою: кавун з нітратами офарбить воду в червоний або рожевий колір, тоді як натуральний кавун лише зробить воду трохи каламутною

Майте на увазі що в «сезон» (починається з середини серпня) ризик купити небезпечний кавун значно знижується, але і в цей час постарайтеся бути уважнішими!

Комментариев нет:

Отправить комментарий