среда, 26 декабря 2012 г.

Дочка аґрусу та смородини - йошта

Останнім часом в асортименті посадкового матеріалу все частіше зустрічається йошта - гібрид смородини з аґрусом.
Йошта - це нова, створена людиною культура, що є гібридом агрусу та смородини. Назва походить від німецьких слів: чорна смородина - yohannisBeere, і агрус - stachelBeere. Від першого назви взяті дві початкові літери, а від другого - три. Вийшло yo-sta (йошта).

купити йошту в нашому інтернет магазині:

Натисніть на це посилання - йошту купити





Ще з початку XX століття вчені намагалися отримати такий складний гібрид, але схрещування таких віддалених по спорідненості рослин, як смородина і аґрус, ніяк не вдавалися. Перший гібрид з використанням сучасних хитромудрих прийомів був отриманий в середині століття шведським вченим Ф. Ніколсоном. Наступний, під назвою йошта, отримав в Німеччині Р. Бауер, а в Росії - під назвою СКН-8 (смородине-крижовніковий гібрид) - вивів Т.С. Кантор. В даний час відомі гібриди інших авторів. Всі вони відрізняються один від одного загальним виглядом куща, формою листя, масою і кольором ягід, смаком і врожайністю. Але найбільш поширений в наших садах саме гібрид Р. Бауера - йошта.

Йошту важко навіть з чимось порівняти. Вона і на батьків-то своїх не дуже схожа. Це потужний кущ до 2 м заввишки, має сильні пагони без шипів. Пагони майже не реагують на механічні пошкодження. Квітки великі, по 3-5 в китиці. Ягоди чорні, овальної форми, великі. Середня маса однієї ягоди досягає 3 г. Шкірочка щільна, гладка. Смак приємний, нагадує і чорну смородину, і аґрус. За вмістом вітаміну С йошта поступається смородині, але в кілька разів перевершує аґрус.

Вирощувати йошту простіше, ніж чорну смородину. Бажано тільки яму для посадки робити більшою, з урахуванням солідних габаритів куща (приблизно 50х50 см). Обрізки гібрид майже не потребує. Цю рослину легко розмножувати будь-яким способом: відводками, здеревілими або зеленими живцями, а також насінням.

Врожайність йошпи, зазвичай, дещо нижча, ніж у батьків. Але є відомості, що якщо поряд з нею посадити великоплідні сорти смородини та аґрусу (хоча б по кущу), то врожай підвищується. Йошта вологолюбна, так що не забувайте її поливати. Дуже чуйна на підгодівлю гнойової рідиною, яку роблять двічі в сезон. Восени під кожну рослину добре також висипати 2-5 (залежно від можливостей) відер перепрілого гною, навесні - декілька склянок золи. Обрізки йошта практично не вимагає, тільки навесні, можливо, буває необхідність підрізати підмерзлі або сухі гілочки. Поки немає відомостей і про необхідність її захисту від шкідників і хвороб.




Використання в ландшафті
Йошта прекрасно підходить для живої огорожі, де її висаджують на відстані 35-45 см один від одного. Рослина можна включати до складу змішаних бордюрів (у цьому випадку відстань між рослинами повинна становити 0,7-1 м). Оригінально буде виглядати і одиночна рослина в штамбовій формі. Правда, спочатку доведеться надати йому цю форму, для чого перед посадкою треба буде видалити всі пагони, крім самого сильного, а у цього єдиного пагона акуратно зрізати всі бруньки і бічні відгалуження до висоти приблизно 30-40 см. Щоб таке «деревце» краще виглядало, щорічно наполовину укорочують всі гілки в кроні, а зайві видаляють.

Комментариев нет:

Отправить комментарий