Морква дуже смачний і корисний коренеплід. Батьківщиною моркви є Середземномор'я. Раніше люди вирощували овоч моркву із за листя і насіння, які використовувалися для приправ. І тільки з 1 століття до нашої ери, стали вживати в їжу коренеплоди моркви.
Всі ми знаємо морква звичного для нас оранжевого кольору, а помаранчевою вона стала не так давно, в кінці 17 століття, а до цього періоду коренеплоди моркви були фіолетового і жовтого кольору. Це сталося в результаті мутації в Північній Європі. І саме присутність в моркві бета - каротину, який є для нас головним джерелом вітаміну А, і додає корнеплодам моркви помаранчевий колір. Вага моркви коливається до 300 грам, коренеплоди мають витягнуту, циліндричну, конусоподібну форму, м'якоть її розділена на 2 частини зовнішню оболонку і серцевину, які трохи відрізняються за кольором і смаковими якостями. Зараз існує безліч сортів моркви, різних за смаком, формою і забарвленням.
Морква є унікальною рослиною, вона не боїться холодів. Рослина ця 2-х літня. Але для отримання коренеплоду її вирощують 1 рік, а на другий рік коріння не придатні в їжу, але з'являються насіння, які збирають, щоб навесні посіяти і виростити корисний плід, прибирають урожай восени.
Морква має приємний смак, вона не замінима в нашому здоровому раціоні, але найважливіше те, що коренеплоди моркви містять багато вітамінів. Морква широко використовується при недокрів'ї, авітамінозі, при хронічній втомі і занепаді сил. Коренеплоди моркви багаті на вітаміни В, В2, РР, Е, Д, С, К, а також вуглеводами, мінеральними солями, глюкозою, фруктозою, залізом, фосфором, міддю, йодом, каротином, ефірними маслами. Їсти моркву бажано з маслом (наприклад, з рослинною олією або зі сметаною) тоді каротин в організмі людини легко перетворюється, в вітамін А. Морква сприяє виведенню піску з нирок, тобто лікує хвороби нирок, печінки, хвороби серцево - судинної системи і дуже корисна при запорах. Сік моркви має спазмолітичну дію і розширює судини, бактерицидну дію.
Морква ще корисна тим, що покращує склад крові і омолоджує організм, корисно вживати її при простудних захворюваннях, при гастритах, порушеннях травлення, морква покращує зір, покращує колір обличчя, є сильним антиоксидантом, також це прекрасний засіб для поліпшення імунітету, морква ще також корисна годуючим матерям, так як збільшує кількість молока. Діткам дуже корисно їсти моркву, так як це джерело вітамінів, які так необхідні для зростаючого організму, для зору, мозку, серця, для підвищення імунітету. Морква також надає загальну дію на наш організм, біоактивні речовини, що знаходяться в моркві підвищують життєвий тонус організму, зменшується сприйнятливість до інфекцій, а також відбувається регуляція водно - сольового обміну.
Порівняно недавно було виявлено ще одну цілющу властивість моркви, виявляється, за змістом фітонцидів, вона не поступається цибулі і часнику. Таким чином, якщо з'їсти трохи моркви, то мікробів у ротовій порожнині значно поменшати.
Вживається овоч морква не тільки в сирому вигляді, але і як складовий компонент різних страв. салат морква + з яблуком У сучасному світі, напевно, жодна людина не обходиться без моркви, з неї готують величезну кількість страв, додаючи її в борщі, супи, салати, запіканки, пудинги, котлети.
Комментариев нет:
Отправить комментарий