
Плід обліпихи - ягода яскраво-помаранчевого кольору, кулястої або частіше витягнутої форми. Ягоди густо розташовані на гілці, обліплені її (звідси і російська назва цієї рослини).
Історія та поширення
Ще в Стародавній Греції обліпиха цінувалася як лікарська рослина - нею лікували воїнів і коней (її ще називали «блискучий кінь» - обліпиху давали виснаженим тваринам, і вони ставали лискучими). Але згодом про цю корисну рослині забули, і тільки в останні роки вона знову стала популярною.
Обліпиха росте по берегах водойм, на піщаних грунтах, у заплавах річок і струмків. У горах вона може зустрічатися на висоті до 2100 м над рівнем моря. Густі зарості обліпихи використовують в якості живої огорожі та для закріплення дорожніх укосів, пісків, ярів.
Корисні властивості
Обліпиха чи не саме корисна рослина на землі. Її плоди багаті вітамінами - А, С, Н, РР, Е, В1, В2, В3, В6, В9; цукрами, білковими і дубильними речовинами, пектинами, органічними кислотами, фітонцидами. Ягоди також містять мікро-і макроелементи: залізо, кальцій, магній, натрій, калій, фосфор. У корі обліпихи міститься серотонін - «гормон щастя».
Застосування
Найпоширеніші ласощі з обліпихи - варення. Ягоди обліпихи додають у компоти, готують желе, пастилу, варять кисіль. З обліпихи готують напої, сік, масло, морозиво. Соком обліпихи вітамінізують вершкове масло - виходить смачно і корисно.
Але найширше застосування обліпиха знайшла в медицині. Вона зміцнює стінки судин, роблячи їх менш проникними, покращує обмін речовин, має антиоксидантні властивості. Вона також поліпшує склад крові, знижуючи ризик утворення тромбів.
Плоди обліпихи в лікувальних цілях використовують у вигляді соку, настоїв і відварів, сиропів, масла. Обліпиху приймають всередину при захворюваннях серцево-судинної системи, захворюваннях крові, гастритах, виразковій хворобі, авітамінозах.
Зовнішньо препарати обліпихи у вигляді масла і настоїв застосовують при виразках і ранах, що погано гояться, опіках, шкірних захворюваннях, в гінекологічній практиці, при променевих ураженнях шкіри і слизових, травмах очей. Компреси з листя допомагають при артритах, зменшуючи біль у суглобах.
Масло обліпихи широко застосовується в косметології. Воно здатне допомогти у вирішенні проблем жирної шкіри - його можна просто втирати в шкіру або використовувати для приготування різних масок. Масло допомагає впоратися з ламкістю нігтів і покращує зовнішній вигляд і структуру волосся.
Калорійність і харчова цінність обліпихи
Калорійність обліпихи - 82 ккал.
Харчова цінність обліпихи: білки - 1,2 г, жири - 5,4 г, вуглеводи - 5,7 г
Комментариев нет:
Отправить комментарий