
Інша справа, що багато хто боїться загибелі рослин в зимовий період. Можна з повною відповідальністю заявити - при правильній агротехніці такі побоювання марні! Що ж в себе включає правильна посадка ожини восени?
Способів багато. Можна засипати саджанець перегноєм, сіном, соломою, дрібним хмизом, стеблами кукурудзи або соняшнику і т.д. товщиною більше 15 см. Мені подобається наступний спосіб укриття. Зверху саджанця встановлюють пластиковий ящик від цитрусових і поверх укладають шматок плівки 1х1,5м. Замість плівки можна використовувати спанбонд, руберойд, розрізані мішки з під цукру і т.д.
Так само необхідно ретельно вкривати саджанці вирощені в стаканчиках зеленим живцюванням, незалежно від сорту. При цьому не варто боятися, що саджанець може випре в зимові відлиги. Це якраз особливість ожини - стійкість коренів і стебел до випрівання.
Додам, що всі сорти ожини чудово зимують без укриття за умови стійкого снігового покриву. Але оскільки на всій території України трапляються зимові відлиги і морози на голу землю, краще не ризикувати і вкривати висаджені з осені рослини ожини.
Обрізка і прищипка.
Дуже багато стикаються з проблемами при формуванні кущів ожини. Все просто. При досягненні втечею 70-100 см, його прищипують, тобто видаляють точку росту. Це необхідно для кращого галуження. Справа в тому, що на думку вчених найбільший урожай дозріває не на основному, а на бічних пагонах. Чим вони могутніші, тим вищий урожай.
Досить багато суперечок про те, чи необхідно вкорочувати батоги ожини. Законодавці ожинових мод американці радять вкорочувати пагони на третину. Це нібито сприяє кращому визріванню ягід і збільшення їх маси. Багато садівників України з ними не згодні і вважають, що таке сильне укорочення - втрата частини врожаю. При проведенні дослідів з різними типами підрізування ні я, ні мої колеги не помітили різниці у величині ягоди. Тобто при правильній агротехніці величина ягоди однакова як без підрізування, так і при укороченні пагонів на третину і навіть удвічі. Я б радив видаляти тільки слабкі та пошкоджені, обламані пагони. При бажанні можна видалити кінчики пагонів довжиною 10-15 см, тому вони малопродуктивні. Але робити це необхідно навесні після зняття укриттів, коли будуть видні результати перезимівлі та пошкодження пагонів (морозами і механічні).
Підв'язка
Ожині необхідна підв'язка до шпалери. На кожному пагоні стільки ягід, що жодне, саме потужне стебло не витримає, зігнеться. Слід ще враховувати парусність. Площа листя дуже велика і при сильному поривчастому вітрі пагони можуть не тільки лягати, але й обламуватися.
Найчастіше використовують плоску шпалеру наступної конструкції. З двох боків уздовж ряду забивають стовпці необхідної висоти і до їх верхівках прибивають поперечини паралельно землі. Або натягують дріт. При згинанні пагони лягають на шпалеру і утримуються в положенні близькому до вертикалі. Висоту стебел визначають сортові особливості.
Мульча, полив, притінення.
Ожина вологолюбна рослина. При нестачі вологи пагони ростуть кволими, ягода сильно дрібніє і починає гірчити. Але і перезволоження ожина не любить. Зупиняється ріст, ягоди виходять водянистими і несмачними, може підгнивати корінь. Система поливу така: рясно залити, а потім дати грунту підсохнути.
Для кращого збереження вологи застосовують мульчування. Найкраще органікою: перегній, компост, лушпиння соняшника, подрібнені стебла кукурудзи і т.д. Органічна мульча не тільки охороняє землю від втрати вологи, але і після перегнивання діє як добриво. Багато моїх колег – ожинників , і я в тому числі, абсолютно нічим не підгодовують ожину. Тільки щорічне мульчування товстим шаром (15-20 см) органіки. Цього цілком достатньо для отримання великої ягоди і високих врожаїв.
Деякі незручності ожинникам доставляє висока сонячна активність. Багато хто скаржиться на те, що підпікаються ягоди. Чому таке відбувається досі встановити не вдалося. Справа в тому, що в Штатах, навіть в самих спекотних місцях такої проблеми немає. У Мексиці теж. А адже там температури набагато вище наших та й сонце смажить не в приклад нашому. Думки самі різні. Але справжня причина поки не з'ясована. Швидше за все це комплекс місцевих зовнішніх впливів. А зовнішніх факторів так багато, що зібрати їх воєдино, щоб з'ясувати причину підпікання ягід дуже складно. Радує одне - що кількість згорілих ягід, при правильній агротехніці не така велика. Заходи боротьби з цим лихом - притінення. Можна використовувати притіняти сітки, лутрасіл і спанбонд, якими накривають плодоносні кущі.
Комментариев нет:
Отправить комментарий