четверг, 13 декабря 2012 г.

Застосування і корисні властивості Мангольд

Мангольд - це сорт буряка з невеликим неїстівним коренем і їстівним листям, яке дуже соковите. Мангольд також називають листовим буряком.


Їстівні листя Мангольда смачні і насичені вітамінами, органічними кислотами яблучною і лимонною, мінеральними солями.


Батьківщиною Мангольд прийнято вважати Стародавній Єгипет, в нашу країну листовий буряк завезли в одинадцятому столітті.


Культура ця досить холодостійка і вологолюбна. Мангольд невибагливий, але не терпить перезволоження, воліє рости в пухких і родючих грунтах.


У середній смузі його висаджують у відкритому грунті. Слід знати, що рослина дуже чутливий до підживлення і поливу. При нестачі вологи листя грубіють, стають жорсткими і втрачають смакові якості.


Крім вологи мангольд вимогливий і до сонячного світла. Тому слід заздалегідь потурбуватися про підготовку світлого місця під посадку цього цінного овоча.


З настанням осінніх холодів рослину можна перенести в будинок і висадити в діжки. Старе листя прибираються і залишаються лише невеликі розетки в центрі. Завдяки кімнатному теплу і рясного поливу незабаром ця рослина обдарує вас своїми вітамінізованими листям. Слід подбати і про достатньому освітленні цього овоча. Зробивши так ви дозволите своїй родині на протязі всієї зими насолоджуватися свіжої та соковитою зеленню.


Листя і черешки листового буряка за смаком схожі на кукурудзу молочної стиглості. Соковиті і м'ясисті листя овочевої культури служить прекрасним інгредієнтом для різних салатів, використовується для прикраси блюд. Листя Мангольда додають в овочеві супи, готують з них гарніри до страв з м'яса і риби, використовують замість капусти для приготування голубців, роблять пюре і консервують. Черешки Мангольда відварюють, обсмажують в сухарях і яйці, запікають у вершковому соусі, також як і цвітну капусту, тушкують у маслі.


Черешки Мангольда перед приготуванням необхідно відварити.


Застосування Мангольд в медичних цілях, обумовлено значним вмістом величезної кількості вітамінів, мікро і макроелементів в його складі. Мангольд містить: білки, жири, вуглеводи, вітаміни А, В1, В2, В5, В6, вітамін С, фолієву кислоту, калій, кальцій, фосфор, цинк, селен, марганець та інші.


Лікарі Стародавнього Риму використовували мангольд в якості ефективного проносного засобу.


Мангольд рекомендується вживати в їжу в період весняного авітамінозу, мангольд дозволить відновити нестачу вітамінів і мікроелементів в організмі. При вживанні в їжу Мангольда відбувається виведення з організму нерозчинних солей, нормалізується робота печінки і серцево-судинної системи. Листовий буряк значно підвищує імунітет організму до простуд. Великий вміст в Мангольді пектинових речовин, робить рослину цінним продуктом при шлунково-кишкових захворюваннях. Сік Мангольда використовують для видалення бородавок і виведення ластовиння.


Сік Мангольд можна з успіхом застосовувати для лікування простудних захворювань. Для цього він змішується з медом.


Корисний цей овоч для людей, які страждають на склероз і гіпертонією.


Мангольд слід вживати в їжу відразу після збору, але не пізніше двох діб, зберігати його потрібно холодильнику в поліетиленовому пакеті.

Комментариев нет:

Отправить комментарий