среда, 12 декабря 2012 г.

Корисні властивості черешні

Черешня - близький родич вишні. Спершу їх навіть не розрізняли. Плоди черешні жовтого, червоного, рожевого, темно-червоного кольору, вони солодкі і соковиті, дуже приємні на смак.

Саджанці черешні можна купити в нашому інтернет магазині:

Натисніть на це посилання - черешню купити




Це одна з улюблених десертних ягід. Цінність її в тому, що вона рано дозріває, в деяких районах навіть в травні. Черешню культивують в Україні, Криму, в Молдові і на Кавказі. У нашій країні найбільші плантації знаходяться в Краснодарському краї, Дагестані і Ростовської області.

У плодах черешні мало органічних кислот, Цукор знаходиться до 11,5%. Живильні речовини, що містяться в ягодах, особливо корисні дітям. У плодах є провітамін А, вітаміни С і Р, групи В, нікотинова кислота, багато фосфору, кальцію і заліза. У черешні значно більше вуглеводів, ніж у вишні (переважно глюкоза).

У ядрах кісточок містяться ефірна олія, білкові речовини, глікозид амігдалин і розщеплює його фермент емульсін.

Їдять черешню в основному в свіжому вигляді, а також готують з неї варення, компоти, джеми, вино і напої.
Ягоди можна сушити, як родзинки (білі сорти).
З ядер кісточок черешні отримують масло.

Лікувальне застосування черешні

* Черешня стимулює діяльність нирок і печінки, покращує кровообіг.

* Для людей, що страждають гіпертонією, лікувальною дозою є 250-300 г темно-червоної черешні, в якій багато Р-активних сполук.

* Щоб полегшити болі при артриті, ревматизмі і подагрі, вживають свіжу солодку черешню (по 15 ягід на день), п'ють концентрований черешневий сік (по 1 столовій ложці 3 рази на день) або відвар, приготований з плодоніжок черешні: доводять до кипіння 1 л води, кладуть неповну жменю сировини в киплячу воду і варять на слабкому вогні 7 хвилин; потім знімають з плити і дають настоятися під кришкою 20 хвилин. П'ють не менше 0,5 л відвару в день.

* Плоди черешні через вміст у них ніжної клітковини стимулюють діяльність кишечника. Тому їх використовують при атонії кишечника, спастичних колітах та інших захворюваннях, що супроводжуються млявою перистальтикою.

* Покращують травлення сік і компоти з черешні.

* Завдяки низькому вмісту в черешні органічних кислот вона не викликає печію при гастриті з підвищеною кислотністю, при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки.

* Плоди черешні містять багато заліза і вітамінів, тому їх рекомендують вживати при недокрів'ї.

Комментариев нет:

Отправить комментарий