
Саджанці чорниці можна купити в нашому інтернет магазині:
Натисніть на це посилання - саджанці купити
Цвіте в травні-червні. Квітки зелено-білі з рожуватим відтінком, поодинокі. Розташовуються на коротких квітконіжках в пазухах верхніх листків.
Ягоди соковиті, чорні, з синювато-сизим нальотом, блискучі, м'якоть темно-червона, соковита, м'яка, з безліччю насіння. Достигає в липні-серпні. Плодоносить чорниця з другого-третього року. Спочатку з'являється невелика кількість великих ягід, надалі ягід стає значно більше, але меншого розміру.
Заготівля
З лікувальною метою використовують ягоди та листя чорниці. Ягоди чорниці заготовляють у міру їх дозрівання в липні. Розсипають тонким шаром на папері або матеріалі, пров'ялюють на повітрі 2-3 доби, потім сушать у сушарках, печах, духовках при температурі 60-70 ° С. Висушені ягоди зморщені, чорно-фіолетові, слабкого запаху, приємного кисло-солодкого смаку, не злипаються в грудки, не чорнять руки.
Листя збирають в травні-червні, сушать у тіні під навісом, на горищі. Висушені листя світло-зеленого кольору.
Чорниця не культивується. Для неї необхідні природні природні умови, ліс. Тому на місцях зростання чорниці не можна пасти худобу, вирубувати чагарники, порушувати підстилку. Збирати її слід тільки руками, щоб не пошкодити гілки рослин. Чорничні зарості оберігають грунт від ерозії, висихання.
Термін зберігання листя 1 рік, ягід до - 2 років.
Фармакологічні властивості
Препарати виготовлені з листя чорниці мають кардіотонічну, сечогінний, жовчогінну, в'яжучу, протизапальну і противогнілостичну дію, знижують вміст цукру в крові.
Ягоди використовують сирими, сушеними, вареними. Вони надають антисептичну, вітамінне, в'яжучу, протизапальну, протиспазматичний дію.
Застосування в медицині
Ягоди знижують кількість цукру в крові, підвищують кислотність шлункового соку, покращують травлення, обмін речовин, підсилюють гостроту зору, покращують кровопостачання сітківки очей. Плоди чорниці широко відомі як противопоносний засіб. При проносах неінфекційного походження, особливо у дітей, як допоміжний засіб разом з антибіотиками при дизентерії, при авітамінозах.
Сушені ягоди вживають як закріплюючий засіб.
Листя і плоди чорниці застосовують як в'яжучий засіб при гострих і хронічних порушеннях травлення, що супроводжуються проносами, втратою маси тіла, апетиту, при диспепсії, пов'язаній з посиленими бродильних і гнильних процесів, колітах і ентероколітах. Як засіб, що містить вітаміни, застосовують при цинзі та інших гіпо-та авітамінозах. Часто використовують місцево при стоматитах і гінгівітах в якості в'яжучого та антисептичного засобу. Є повідомлення про застосування настою з листя при легких формах діабету і при старечому діабеті.
Чорниця входить до складу закріплюючих зборів.
Комментариев нет:
Отправить комментарий