среда, 12 декабря 2012 г.

Корисні властивості слив

Достовірна культура слив починається в IV-VI ст. до н. е.. В ті часи благородна слива широко вирощувалася в Єгипті і вживалася населенням не тільки в свіжому вигляді, але і у вигляді різноманітних домашніх заготовок.


Саджанці сливи можна купити в нашому інтернет магазині:

Натисніть на це посилання - саджанці купити





Сливу можна купити в нашому інтернет магазині.
Слива поширена майже у всіх країнах помірного клімату. Світове виробництво плодів сливи складає близько 3 млн. тонн. У середній смузі основна кількість дерев виростає в аматорських садах. Найсерйознішою перешкодою для розширення культури сливи є недостатня зимостійкість сортів.

Хімічний склад плодів сливи дуже різноманітний і залежить від виду (наприклад, слива домашня, чорнослив, алича і т. д.), сорту, ступеня зрілості плодів, грунту і умов живлення рослин, кліматичних та погодних умов і ряду інших причин, що надають найчастіше досить серйозний вплив на їх хімічний склад.

Органічні кислоти слив в основному представлені яблучною і лимонною, в невеликих кількостях є щавлева, янтарна, хінна кислоти і сліди метилового ефіру саліцилової кислоти. У складі цукрів глюкоза й сахароза міститься приблизно в рівних кількостях, фруктози - значно менше.

При дозріванні плодів кількість сахарози збільшується, що є характерною ознакою для деяких сортів (наприклад, угорок). Вітаміну С в сливах дуже мало, що, зрозуміло, не може мати серйозного значення в харчуванні.

У плодах містяться фенольні сполуки, переважно флавоноли (кверцетин, ізокверцетрін та ін), антоціани і лейкоантоціани, що володіють капілярозміцнюючою і проти склеротичною  дією.

Різні сорти сливи містять від 0,1 до 2,7-мг / 100 г каротину (провітаміну А). Каротином багатші  жовті плоди. Крім того в сливах містяться в невеликих кількостях вітаміни групи В, нікотинова кислота, фолієва кислота.

Сливи виділяються серед інших плодів досить високим вмістом вітаміну Е, його значно більше, ніж у черешень, вишень, апельсинів, мандаринів, груш, але нижче ніж у персиків і плодів шипшини. З мінеральних речовин є сполуки калію, заліза, йоду, міді та цинку.

Сливу їдять у свіжому вигляді, готують з неї компоти, варення, повидло, соки.

Лікувальне застосування сливи

* Свіжі та сушені сливи (особливо чорнослив), а також компоти і соки з м'якоттю володіють ніжною проносною дією, рекомендуються при запорах і атонії кишечника.

* Чорнослив покращує стан хворих на атеросклероз, так як сприяє виведенню холестерину з організму.

* Сливи рекомендуються при захворюваннях нирок та гіпертонічної хвороби.

* З'єднання калію, що містяться в плодах, надають сечогінну дію, сприяють виведенню з організму надлишку води та кухонної солі.

* У листі сливи домашньої, в плодах терну містяться кумарини. Ці сполуки мають здатність попереджати розвиток тромбів в кровоносних судинах і виліковувати тромбози, а також розширювати коронарні судини і надавати заспокійливу дію.

* У народній медицині сливи вважаються корисними при ревматизмі та хворобах обміну речовин (подагрі та ін), а відвари і примочки з свіжих і висушених листках  застосовуються як ранозагоювальний засіб.

* У древній медицині вважався корисним сливовий клей (натікання на стовбурі). Він застосовувався при лікуванні виразок, кон'юнктивітів, зміцнення зору (місцево).

УВАГА!
Слива викликає розлад шлунку у дітей молодшого віку, а у великих кількостях і у дорослих (тому може вживатися як проносне).
Сливу також не слід вживати годуючим матерям (щоб уникнути здуття живота і проносу у дитини).

Комментариев нет:

Отправить комментарий