Петрушка - назва рослин із сімейства зонтичних. Незважаючи на те, що ареалом поширення петрушки є узбережжі Середземного моря, її культивація почалася лише в IX столітті. В даний час петрушку вирощують в більшості країн Європи (крім північних), США, Канаді, ряді країн Азії і Африки.Насіння петрушки можна купити в нашому інтернет магазині:
Натисніть на це посилання - петрушку купити
Петрушку можна купити в нашому інтернет магазині.
Петрушка є однією з найпоширеніших приправ: вона є важливим інгредієнтом в європейській, американській, африканській і східній кухні. Її використовують як у свіжому, так і сушеному і рідше солоному вигляді. Особливо хороша петрушка у поєднанні зі свіжими і тушкованими овочами і в м'ясних і рибних блюдах. Зелень петрушки додають в салати і супи, а коренеплоди використовують як добавку до гарнірів і супів, причому, на відміну від багатьох інших ароматних трав, петрушка практично не втрачає своїх корисних якостей при тривалій тепловій обробці.
Відзначимо, що свіжозаморожена зелень петрушки протягом довгого часу (при правильному зберіганні - до року) може зберігати свої корисні властивості.
Склад петрушки
У 100 г петрушки в середньому міститься:
* Вода - 81.1 г
* Білки - 4.4 г
* Жири - 0.4 г
* Вуглеводи - 7.4 г
* Харчові волокна (клітковина) - 4.3 г
Вітаміни в петрушці:
* Вітамін А (бета-каротин) - 5.4 мг
* Вітамін В1 (тіамін) - 0.14 мг
* Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.3 мг
* Ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) - 2.5 мг
* Вітамін В5 (пантотенова кислота) - 0.3 мг
* Вітамін В6 (піридоксин) - 0.2 мг
* Фолієва кислота (вітамін В9) - 116 мкг
* Вітамін С (аскорбінова кислота) - 166 мг
* Вітамін Е (токоферол) - 3.7 мг
* Вітамін К (філохінон) - 0.8 мг
* Біотин (вітамін H) - 0.4 мкг
Макроелементи в петрушці:
* Калій - 1000 мг
* Кальцій - 245 мг
* Магній - 41 мг
* Натрій - 33 мг
* Сірка - 190 мкг
* Фосфор - 128 мг
* Хлор - 160 мг
Мікроелементи в петрушці:
* Залізо - 5.5 мг
* Йод - 15 мкг
* Марганець - 2.7 мг
* Мідь - 0.55 мг
* Цинк - 0.9 мг
* Фтор - 110 мкг
Калорійність петрушки
У 100 г петрушки в середньому міститься близько 53 ккал.
Корисні властивості петрушки
Петрушку рекомендують при відсутності апетиту, депресіях, анорексії, анемії, гастритах і виразках, порушенні функції зору, ревматизмі й розладах травної системи. Петрушка регулює діяльність нирок і печінки, стимулює виділення травних ферментів, вибілює зуби, зміцнює ясна, підсилює перистальтику кишечника і нормалізує обмін речовин. Крім того петрушка добре відновлює сили, має сечогінну, ранозагоювальну, антисептичну, бактерицидну, протизапальну і спазмолітину дію.
Петрушка
Сік петрушки підтримує нормальне функціонування надниркових і щитовидних залоз і сприяє зміцненню кровоносних судин і капілярів. Його рекомендують при захворюваннях сечостатевої системи, цукровому діабеті, водянці, ряді очних захворювань (катаракті, кон'юнктивіті і офтальмії) і хворобах серцево-судинної системи.
Петрушка широко застосовується і в косметичних цілях. Завдяки великій кількості вітамінів А, просто незамінна для шкіри: допомагає позбутися вугрів і запалень, знімає почервоніння і набряклість, освітлює і тонізує шкіру і захищає її від утворення зморшок. Тому вона знаходить широке застосування у виробництві косметичних засобів: її часто додають у креми, лосьйони, маски та інші засоби для догляду за шкірою.
Обережно, петрушка!
Петрушка володіє сильними сечогінними властивостями, тому протипоказана при сечокам'яній хворобі і гострих запаленнях сечового міхура і нирок. Також її не рекомендують вживати в їжу під час вагітності, так як вона сильно стимулює стінки матки, що збільшує ризик викидня.
Комментариев нет:
Отправить комментарий