четверг, 6 декабря 2012 г.

Перший урожай в квітні

Серед ранніх городніх культур першість все-таки належить зеленині: цибулі, редису, салату та кропу. В Україні їх можна висівати в теплицю або парник вже в квітні, а до травневих свят отримати першу товарну зелень.


Для ранньовесняного посіву зеленних культур гряди або теплиці краще підготувати з осені, а в другій половині березня накрити плівкою, щоб зійшов сніг і земля поступово прогрівалася. Якщо теплиця закрита товстою плівкою і є можливість її опалювати, перший зелений урожай можна отримати вже в квітні.


Високоякісне насіння можна купити в нашому інтернет магазині.


Розберемося у термінах


Теплиця - середньо або великогабаритне спорудження захищеного грунту (опалюване або неопалювальне) для вирощування розсади та теплолюбних культур.


Парник - споруда у вигляді траншеї зі спеціально підготовленим грунтом, що закривається світлопрозорими знімними рамами, призначене для вирощування ранніх овочів або розсади.


Укриття - тимчасові переносні споруди для захисту рослин від заморозків.


ЯК САДЖАТИ цибулю на перо


Цибулю ріпчасту на перо висаджують на початку квітня, для чого використовують цибулю-вибірок - дрібні цибулинки діаметром 2,5-4,0 см. Для отримання ранньої зелені підійде будь-яка цибуля, але щоб отримати хороший врожай, краще віддати перевагу багато зачатковим сортам.


Цибулинки масою 20-40 г садять на гряді в кілька рядків, обрізавши їх по «плічки», щоб рослини були пишними і швидше відростали. При посадці їх можна розміщувати впритул один до одного (мостовий спосіб) або залишати між ними 1 см (полумос-печних спосіб). При другому способі потрібно менше посадкового матеріалу, але й урожай виходить нижче, та й дозріває він на кілька днів пізніше. Цибуля не терпить негативних температур, тому слід або обігрівати теплицю або парник, або подбати про додаткове укритті.


Середній урожай зеленої цибулі - 60-70 кг з 10 м2. До прибирання зелені приступають, коли листя відросте до 30 см.


Редис 18 днів - один із самих скоростиглих сортів - користується попитом у магазині і на ринку


Редис - ТІЛЬКИ скоростиглий!


Редис - холодостійка рослина, і його насіння може проростати при 3 ... 4 ° С, однак найбільш сприятливою є температура 15 ... 20 ° С. У парниках він витримує зниження температури до -3 ... -5 ° С, а у відкритому грунті - до -1 ... -2 ° С.


Як правило, більшість городників мають на городі парники і укриття, обігрів яких залежить від сонячної інсоляції. При дуже низькій температурі краще почекати з сівбою, поки не встановиться необхідний режим: температура повітря - 15 ... 20 ° С, грунту - 10 ... 12 ° С.


Щоб прискорити появу сходів, насіння пророщують: протягом 2 год намочують, розстилають тонким шаром на марлю, покривають бязеві полотном і ставлять у тепле місце. Насіння висівають, як тільки вони почнуть накльовуватися.


У холодну погоду рослини додатково вкривають нетканим матеріалів. При появі сходів укриття відразу прибирають, температуру знижують до 8 ° С.


До часу утворення 1-го справжнього листа температура в парнику в похмуру погоду не повинна перевищувати 6 ° С, а в сонячну - 7 ... 8 ° С. Надалі, до початку утворення коренеплодів, її підтримують на рівні 10 ... 12 ° С. На початку утворення коренеплодів оптимальна температура вдень 18 ° С (в похмурі дні 12 ... 15 ° С, в сонячні 16 ... 18 ° С), вночі 10 ... 12 ° С, але не вище 15 ° С.


При ранніх строках посіву редис поливають теплою водою (20 ... 25 ° С) помірно і рідко. Пізніше, в залежності від погоди, поливи проводять частіше (але не більше 2 разів на тиждень). З настанням тепла рами знімають.


Підгодовувати редис бажано на початку формування коренеплодів - на дачах і присадибних ділянки найкраще гнойової рідиною, розведеної водою (1:5), з додаванням 30 г суперфосфату і 20 г хлористого калію на 1 відро розчину. При товарному вирощуванні можна використовувати комплексні мінеральні добрива. Для ранніх сортів дуже важливо, щоб в перших підгодівлі містився фосфор.


Високоякісне насіння можна купити в нашому інтернет магазині:


Натисніть на це посилання - купити насіння


Детальніше ...


САЛАТ: УРОЖАЙ ЧЕРЕЗ 2 ТИЖНІ!


Салат - одна з самих благодатних для весняного посіву зеленних культур, тим більше що з'явилися сорти, прибирати які можна вже через 2 тижні після сходів. Висівають салат ступінчастим способом: ранньостиглі сорти - весь квітень, середньо та пізньостиглі - з квітня до середини червня.


Листовий салат висівають упоперек грядок рядовим способом (відстань між рядами - 1 см, між насінням - 1,5 см). Сіють на глибину 0,5-1,0 см, норма висіву - 1-3 г/м2. Качанний салат на грядках краще сіяти однорядковими рядами, з 45 см міжряддями.


Щоб швидше отримати урожай у відкритому грунті, посіви вкривають плівкою, натягнувши її на дуги або каркаси.


Сходи раннього листового салату з'являються через 12-15 днів, але при теплій погоді можливо і раніше. Через 1 тиждень грунт рихлять, видаляють бур'яни, а ще через 1 тиждень сіянці проріджують, залишаючи між ними 5-7 см. Салат потрібна висока вологість грунту і повітря: спочатку його треба поливати через 1-2 дні, а в період посиленого росту листя - 1-2 рази на тиждень, бажано по міжряддях.


Салат можна вирощувати і з розсади, - особливо кочанні і пів качанні сорти, - тоді виходять повноцінні качани. Розсадний спосіб виключно хороший для ранніх посадок, оскільки прискорює отримання товарної зелені.


Розсаду вирощують у посівних ящиках з суміші дернової землі і перегною (1:1). Насіння висівають 5-10 квітня в ящики на глибину 1 см рядами, відстань між якими - 1,5-2,0 см. Витрата насіння на ящик - близько 1 м. Пікіровку проводять у фазі 2 справжніх листків.


За 1 тиждень до висадки в грунт рослини гартують: підсилюють провітрюванням, знижуючи температуру повітря та грунту, зменшують полив. На постійне місце їх висаджують у другій половині травня, коли мине небезпека сильних заморозків. Однак зручніше використовувати плівкові укриття, під які загартовану розсаду висаджують 10-15 квітня. Рослини вирощують до 10-15 травня, а потім укриття переносять на іншу культуру.


Неважко порахувати прибутковість цієї культури. Урожай листових сортів - 1,3-2,2 кг/м2 (а це близько 260-440 руб./м2), готові вони до срезке на 30-40-й день; за сезон можна зняти 4 врожаю і більш (зазвичай висівають кожні 2 тижні, щоб забезпечити зелений конвеєр). Прибуток від кочанного салату буде вище на 150-200 руб./м2.


ВЕСНЯНИЙ Кріп - найприбутковіший


При вирощуванні кропу для реалізації основну увагу приділяють отриманню максимального врожаю навесні і восени, коли ціна на ринку на зелень найбільш висока. Для отримання ранньої продукції використовують плівкові теплиці, найпростіші плівкові укриття.


У плівкові теплиці з обігрівом повітря його висівають 5-15 березня (до прибирання приступають 20-25 квітня), в плівкових теплицях на сонячному обігріві і найпростіших плівкових укриттях - 1-10 квітня (прибирання зелені починають 10-20 травня).


При товарному вирощуванні кропу використовують тільки насіння, що пройшли передпосівну обробку, щоб прискорити надходження врожаю.


ПЕТРУШКА: ПОПИТ ГАРАНТОВАНО


Грунт до посіву добре готують з осені: під перекопування вносять 3-5 кг гною або перегною, суперфосфат і хлористий калій (20-30 г/м2 і 10 -15 г/м2 відповідно). Навесні додають ще 15-20 г/м2 аміачної селітри, 40-50 г/м2 суперфосфату і 20-30 г/м2 хлористого калію.


Для отримання раннього врожаю посів починають у другій половині квітня. Перед посівом насіння замочіть, щоб спочатку набрякли, а потім помістіть в подвійну марлю для пророщування. Після того, як насіння наклюнутся, помістіть їх (прямо в марлі) в холодильник або (при великих обсягах) у холодне приміщення на 10-15 діб. Таке загартовування дозволить отримати сходи вже на 5-7-й день після посіву, а не на 15-20-й, як звичайно.


У відкритий грунт насіння висівають у борозенки на глибину до 3 см, відстань між рядами - 30-40 см. Після того як посієте петрушку, засипте грядку торфом і накрийте плівкою - сходи з'являться швидше. Насіння починає проростати при 2 ° С, при весняному посіві без загартовування сходи з'являються через 15-20 днів.


Після масової появи сходів проводять розпушування грунту, прополку і проріджування (залишаючи між рослинами відстань 4-6 см), два підживлення: перший раз при появі 3-4 листків, а другий - через 15-20 днів. При першій підгодівлі вносять 10-15 г/м2 аміачної селітри, при другій - 5-7 г/м2 аміачної селітри, 7-10 г/м2 суперфосфатаі 5-7 г/м2 калійної солі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий