
Насіння дині можна купити в нашому інтернет магазині:
Натисніть на це посилання - купити насіння дині
У соковитій запашній м'якоті плодів містяться легкозасвоювані цукри, крохмаль, білки, вітаміни, клітковина, пектини, органічні кислоти, різноманітні мінеральні солі. Особливо багато в плодах солей заліза і калію, в зв'язку з чим диню використовують у лікувальному харчуванні при недокрів'ї, серцево-судинних захворюваннях, хворобах печінки і нирок, а також подагрі та ревматизмі.
Дині багаті кремнієм. Як вважають вчені, життя людини, її здоров'я, регуляція фізіологічних процесів тісно пов'язана з кремнієм. Він впливає на тверді тканини, на стан шкіри і волосся. Кремній чудово впливає на кору головного мозку, він потрібен нервам, стінкам кишечника, травному тракту і всій системі внутрішніх органів.
У дині більше, ніж в інших баштанних культурах, вітаміну С. Клітковина з дині благотворно впливає на кишкову мікрофлору, сприяє виведенню з організму холестерину, покращує процес травлення.
Диня володіє прекрасними омолоджуючими властивостями. На Сході кажуть: "Диня робить волосся блискучим, очі молодими, губи свіжими, бажання сильними, можливості здійсненими, чоловіків бажаними, а жінок прекрасними". Сушені дині - вишуканий делікатес.
Як правило, диню їдять у свіжому вигляді, як її створила природа. Але крім того, з неї виготовляють варення, мед, джем, мармелад, повидло, компоти, цукати.
Диня багата цукрами (до 13%), вітаміни С, РР, каротином, фолієвою кислотою, а також залізом і клітковиною. Завдяки цілющим властивостям, диня корисна при запорах, атеросклерозі, геморої, хворобах крові, нирок і серцево-судинної системи.
Корисні і лікувальні властивості дині широко застосовуються для зміцнення нервової системи. У м'якоті дині є речовини, що допомагають виробленню серотоніну - «гормону щастя». Якщо стало сумно, з'їжте пару шматочків дині - і настрій покращиться! У ній багато і ферментів, необхідних для кровотворення, що допомагає відновитися після операцій, виразкових загострень. Має сечогінну дію. Але в дині багато цукрів, не варто налягати на неї діабетикам.
Завдяки смаковим якостям диню використовують у кулінарії. В їжу використовують стиглу м'якоть дині, нарізану на скибочки разом з шкіркою. Різні сорти динь відрізняються різним відсотком цукрів, відповідно, чим він вищий, тим диня солодше.
Частіше диню подають свіжою. Прийнято поїдати диню, притримуючи виделкою скибочку, м'якоть надрізають ножем в декількох місцях до кірки, а потім, зрізавши кірки, відрізають по невеликому шматочку і їдять вилкою. Можна м'якоть скибки дині цілком звільнити від кірки, відрізаючи від м'якоті невеликі шматочки. Невеликі дині-канталупа подають трохи по-іншому: їх розрізають на половинки або четвертинки, видаляють насіння і їдять м'якоть ложкою для фруктів.
У кулінарії використовуються не тільки ароматна м'якоть, але і шкірка, з якої готують гіркуваті на смак цукати.
Батьківщина більшої частини відомих сортів дині - Індія і тропічна Африка. Вважається, що перші плантації дині з'явилися за кілька століть до нашої ери на території, яку зараз займає Північна Індія і прилеглі до неї райони Афганістану. З часом культуру стали вирощувати значно західніше - на території в Середній і Малій Азії. Так, єгиптяни про дині, плоди якої приносили в дар богам, знали більш ніж 3 тисячі років тому. Окремі плантації з'явилися і в Китаї. В Європу диню завезли лише в середні віки. У 18 столітті при дворі Людовика VIII вона вважалася вишуканими ласощами. В Англії в кінці 19 століття диню стали вирощувати в захищеному грунті.
Комментариев нет:
Отправить комментарий