среда, 12 декабря 2012 г.

Чим корисна диня

Перш за все, диню цінують, звичайно, за високі смакові якості та неперевершені дієтичні властивості. Важко знайти кращий десерт, ніж ароматна, ніжна диня.

Насіння дині можна купити в нашому інтернет магазині:

Натисніть на це посилання - купити насіння дині




У соковитій запашній м'якоті плодів містяться легкозасвоювані цукри, крохмаль, білки, вітаміни, клітковина, пектини, органічні кислоти, різноманітні мінеральні солі. Особливо багато в плодах солей заліза і калію, в зв'язку з чим диню використовують у лікувальному харчуванні при недокрів'ї, серцево-судинних захворюваннях, хворобах печінки і нирок, а також подагрі та ревматизмі.

Дині багаті кремнієм. Як вважають вчені, життя людини, її здоров'я, регуляція фізіологічних процесів тісно пов'язана з кремнієм. Він впливає на тверді тканини, на стан шкіри і волосся. Кремній чудово впливає на кору головного мозку, він потрібен нервам, стінкам  кишечника, травному тракту і всій системі внутрішніх органів.

У дині більше, ніж в інших баштанних культурах, вітаміну С. Клітковина з дині благотворно впливає на кишкову мікрофлору, сприяє виведенню з організму холестерину, покращує процес травлення.

Диня володіє прекрасними омолоджуючими властивостями. На Сході кажуть: "Диня робить волосся блискучим, очі молодими, губи свіжими, бажання сильними, можливості здійсненими, чоловіків бажаними, а жінок прекрасними". Сушені дині - вишуканий делікатес.

Як правило, диню їдять у свіжому вигляді, як її створила природа. Але крім того, з неї виготовляють варення, мед, джем, мармелад, повидло, компоти, цукати.

Диня багата цукрами (до 13%), вітаміни С, РР, каротином, фолієвою кислотою, а також залізом і клітковиною. Завдяки цілющим властивостям, диня корисна при запорах, атеросклерозі, геморої, хворобах крові, нирок і серцево-судинної системи.

Корисні і лікувальні властивості дині широко застосовуються для зміцнення нервової системи. У м'якоті дині є речовини, що допомагають виробленню серотоніну - «гормону щастя». Якщо стало сумно, з'їжте пару шматочків дині - і настрій покращиться! У ній багато і ферментів, необхідних для кровотворення, що допомагає відновитися після операцій, виразкових загострень. Має сечогінну дію. Але в дині багато цукрів, не варто налягати на неї діабетикам.

Завдяки смаковим якостям диню використовують у кулінарії. В їжу використовують стиглу м'якоть дині, нарізану на скибочки разом з шкіркою. Різні сорти динь відрізняються різним відсотком цукрів, відповідно, чим він вищий, тим диня солодше.

Частіше диню подають свіжою. Прийнято поїдати диню, притримуючи виделкою скибочку, м'якоть надрізають ножем в декількох місцях до кірки, а потім, зрізавши кірки, відрізають по невеликому шматочку і їдять вилкою. Можна м'якоть скибки дині цілком звільнити від кірки,  відрізаючи від м'якоті невеликі шматочки. Невеликі дині-канталупа подають трохи по-іншому: їх розрізають на половинки або четвертинки, видаляють насіння і їдять м'якоть ложкою для фруктів.

У кулінарії використовуються не тільки ароматна м'якоть, але і шкірка, з якої готують гіркуваті на смак цукати.

Батьківщина більшої частини відомих  сортів дині - Індія і тропічна Африка. Вважається, що перші плантації дині з'явилися за кілька століть до нашої ери на території, яку зараз займає Північна Індія і прилеглі до неї райони Афганістану. З часом культуру стали вирощувати значно західніше - на території в Середній і Малій Азії. Так, єгиптяни про дині, плоди якої приносили в дар богам, знали більш ніж 3 тисячі років тому. Окремі плантації з'явилися і в Китаї. В Європу диню завезли лише в середні віки. У 18 столітті при дворі Людовика VIII вона вважалася вишуканими ласощами. В Англії в кінці 19 століття диню стали вирощувати в захищеному грунті.

Комментариев нет:

Отправить комментарий