При правильній агротехніці і налагоджених каналах збуту морква - культура прибуткова. Досвідом вирощування моркви у відкритому грунті ділиться головний агроном господарства «Урожайне» Рязанської області Олександр Пеньшін.
Моркву можна купити в нашому інтернет магазині.
ВИБІР - НА КОРИСТЬ ГІБРИДІВ
У нашому господарстві вирощуємо тільки гібриди моркви, тому сорти, при недотриманні технології насінництва, можуть зацвісти в рік посіву.
Висівати ЯК МОЖНА РАНІШЕ
Рекомендується висівати моркву після картоплі, буряка, однорічних трав, зернових, але тільки не після капусти й огірків. Не слід розміщувати морквяні гряди на важких глинистих і кислих грунтах; кислі грунти потрібно обов'язково вапнувати. У нашому господарстві попередник моркви, в основному, - гірчиця біла, посіяна як сидерат для закладення зеленої маси.
Добрива вносимо з осені під плуг: фосфор - 50-80 кг. / Га; калій - 70-90 кг. / Га, азот - 50-70 кг. / га. Але якщо зробити це з якихось причин не вдалося, то вносимо їх навесні під фрезу в кількості, необхідній для планованого урожаю.
Висіваємо морква найпершою з усіх ярих культур, відразу, як тільки можна визначити ступінь кришення грунту, визначити її «стиглість». До прикладу, у 2007 р. посів закінчили 12 квітня - і отримали урожай у 70 т / га. У 2008 р. почали сіяти 5 квітня, закінчили 12 квітня. У 2010 р. почали сівбу 15 квітня.
Посів моркви можна прискорити, якщо нарізати грядки з осені. Тоді вони швидше прогріваються - і техніка може раніше почати роботу.
Посів проводимо одночасно з формуванням посадкового гребеня, щоб у грунті збереглася волога і насіння потрапили в непересушену землю. Спочатку йде трактор з гребнеподібною фрезою «Grimme GF», обладнаної ззаду гідравлічним ущільнювальним котком. При цьому одночасно відбувається декілька операцій: закладення розкиданих добрив, розпушування шару грунту вертикально-обертовими ножами, формування 4 гребенів і прикочування верхнього шару (прикочування - необхідна технологічна операція, тому що морква не любить пухких грунтів і сама структура грунту повинна бути щільна, але не переущільнена). Потім слід трактор з механічно сівалкою точного висіву, також обладнаній гідравлічним ущільнювальним котком.
При цьому одночасно відбувається декілька операцій: закладення розкиданих добрив, розпушування шару грунту вертикально-обертовими ножами
СУМІШ гербіцидів - ЕФЕКТИВНІШЕ
Відразу ж після посіву на поле виходить обприскувач із сумішшю двох грунтових гербіцидів: «Рейсер 25» (2 л / га) та «Коммандо» (0,2 л / га); витрата робочої рідини - не менше 300 л / га. Ця суміш діє ефективніше, ніж гербіцид «Харнес КЕ», часто вживаний в чистому вигляді і в суміші з «Рейсер 25».
ЯК ВИРОСТИТИ солодку моркву
Смак коренеплодів - солодкий або гіркий - залежить як від генетичних факторів, так і від умов і методів вирощування. Так, при високих температурах і нестачі вологи рослини витрачають багато енергії на дихання і, як наслідок, в коренеплодах накопичується речовина терпен, що знижує їх цукристість. Багато що залежить і від сорту - у деяких сортів солодкий кінчик і середина коренеплоду, а верхня частина - гіркувата.
Після появи сходів поле обробляємо сумішшю гербіцидів «Гезагард» (1,6 л / га) та «фюзилад Форте» (1 л / га). Також можна застосовувати суміш гербіцидів «Геза-гард» і «Пантера». Все обробки від бур'янів поєднуємо з обробками від шкідників (морквяної мухи, листоблошки) препаратами «Децис Профі», «Актел-лик», «Інта-Вир» і т.п.
Можна використовувати й іншу схему застосування гербіцидів, що показала в нашому господарстві високу ефективність (75%) в знищенні бур'янів. Як правило, сходи моркви з'являються через 3 тижні після посіву. Приблизно за 3-4 дні до цього обробляємо поле сумішшю гербіцидів «Ураган Форте» (1,5 л / га) та «Гезагард» (1л / га). Бур'яни до цього часу знаходяться на початковому етапі розвитку. Надалі, коли з'являється наступна хвиля бур'янів, сходи обробляємо сумішшю препаратів «Гезагард» (1 л / га) і «Пантера» (1 л / га).
Грунтові гербіциди можна застосовувати практично відразу після посіву, витрата робочої рідини - не менше 300 л / га; а при обробці сходів - 200-250 л / га. Усі наступні обробки від бур'янів - тільки механічні.
МОРКВА обробляють на богарі
Догляд за морквою в період вегетації складається з своєчасних і якісних міжрядних обробок, поливів і підгодівлі. Особливу увагу потрібно приділяти боротьбі з хворобами та шкідниками.
За період вегетації до фази 6-8 справжніх листків (до змикання вегетативної маси) проводимо 2-3 міжрядні обробки для поліпшення повітрообміну і усунення грунтової кірки.
Підгодівлі проводимо 2-3 рази: першу - у фазі 2-3 справжніх листків (азот - 50 кг Д.В. / Га, фосфор - 10 кг Д.В. / Га, калій - 60 кг Д.В. / Га) ; другу - у фазі 4-5 справжніх листків (азот - 50 кг Д.В. / га, калій - 50 кг д.р. / га). Зі старого обприскувача ОПШ-15 в нашому господарстві створили укорочену форму: ззаду 4 форсунки, розташовані безпосередньо над 4 морквяними рядами. Штангу на обприскувачі опустш якомога ближче до грунту. На форсунки надіваються пляшки від газованої води, щоб домогтися точного попадання на рослини, не допускаючи розпорошення поживних раcтворов на грунт у міжряддя.
Для коренеплодів при організації крапельного поливу добре використовувати ізраїльське хелатних водороз-яке чиниться добриво «Райкат Старт». Витрата при поза-кореневої підгодівлі - 50-100 мл/100 л води; внесення через 7 днів, не більше 2-3 разів. Витрата при кореневої підгодівлі - 2 л / га.
ВІДПОВІДАЛЬНИЙ ЕТАП - ПРИБИРАННЯ
Найскладніше у вирощуванні моркви - прибирання. У нашому господарстві збір врожаю починаємо з середини вересня; за день прибираємо 100-120 т коренеплодів. Якщо ж у вас невелике поле, прибирання якого не займе багато часу, раджу починати її з кінця вересня: кращий налив моркви відбувається в кінці вересня - початку жовтня.
Прибираємо за допомогою комбайна теребільного типу: однорядного «Dewulf» та дворядні «Asa-Lift». Проис-ходить це наступним чином. Ніж йде нижче кінчика моркви на 3-4 см, підриває грунт в грядці; ремені з насічками ходять по роликах по колу, захоплюють морква за гичку і тягнуть вгору, де обертають ножі обрізають її під самий корінь. При прибиранні необхідно відразу обрізати бадилля, тому при зберіганні навалом зелень починає «горіти». Морква падає на транспортер і далі завантажується в що йде паралельно з комбайном тракторний причіп.
Також можлива погрузка відразу в поле у встановлені на платформі 8 контейнерів, що вміщають близько 850 кг коренеплодів. Направляючий транспортер завантажує прибрану моркву в кожен контейнер. Після заповнення трактор везе контейнери відразу в холодильник, минаючи перебіркові сортувальні столи.
ЯК УНИКНУТИ втрати при зберіганні
Застосовувана в нашому господарстві технологія передбачає, що викопана морква, минаючи тимчасові склади, відразу відправляється в холодильник. Найнадійніший спосіб зберігання - холодильні камери зі стабільною температурою повітря і відносно високою вологістю. Німецькі фахівці, які поставили нам холодильне обладнання, рекомендували виливати на підлогу холодильних камер 100-120 л води, пре водопостачанні - 4 000-5 500 м3/га. Але в нашому господарстві морква обробляється на богарі. За рахунок високого жде ніж заповнювати їх контейнерами з морквою. Тоді, за нашим досвідом, при температурі 0,1 ... 0,5 ° С морква чудово зберігається 4-6 місяців.
Оскільки прибирання проводимо комбайнами теребільного типу, для нас велике значення має профілактика бурої плямистості листя (збудник - гриб Акетапа с1аіс1) - при ураженні цим захворюванням втрати врожаю при збиранні можуть скласти до 35% Ботва стає легко віддільною від коренеплодів, і морква постійно падає на землю , як тільки збиральні ремені хапають її за листя. У результаті, щоб вручну підбирати коренеплоди, доводиться залучати людей, що веде до додаткових витрат.
Бура плямистість вражає посіви в другій половині вегетаційного періоду, після змикання рядків, викликаючи раннє відмирання листя. Швидкому розвитку хвороби сприяють висока вологість і рясні роси. Дві профілактичні обробки ефективним фунгіцидом, наприклад, препаратом «Скор» (0,3-0,5 л / га) захистять ваші посадки до кінця вегетації; першим проводити в першій декаді серпня, другу - через 2 тижні.
Не забувайте, що до великих втрат продукції при зберіганні можуть призводити також різні гнилі. Найпоширеніша - біла гниль. Спочатку на поверхні коренеплоду з'являється білий пухнастий наліт, потім він ущільнюється і утворює чорніючі склероції. У сховищі гриб потрапляє разом з коренеплодами або зберігається на залишках раніше уражених коренеплодів. Щоб запобігти зараженню, приділіть увагу сівозміні.
При ураженні чорної гниллю коренеплоди покриваються бурими, неправильної форми плямами. Хвороба зберігається на насінні та рослинних рештках, передається з хворими коренеплодами, особливо якщо морква при збиранні отримує механічні травми. Інтенсивному розвитку захворювання сприяє висока температура у сховищі. Для запобігання захворювання дотримуйтесь сівозміну і дезинфікуйте посівний матеріал.
Фомоз, або суха гниль вражає морква як під час росту, так і в період зберігання. Джерело інфекції - заражені насіння, коренеплоди, послеурожайние залишки. При використанні заражених насіння більша частина сходів гине. На черешках і жилках листя фомоз проявляється у вигляді подовжених сірувато-коричневих плям; пізніше на верхівці коренеплоду утворюються темно-коричневі плями. У період зберігання їх кількість збільшується, уражена тканина стає трухлявою, втиснула.
Заходи боротьби ті ж, що і при інших гнилих: глибока оранка грунту в вересні, правильна сівозміна, вапнування кислих грунтів, протруювання насіння, посів на легких грунтах в ранні терміни, своєчасна прополка і підгодівля посівів калійними добривами, запобігання коренеплодів від травм, дотримання умов зберігання (бажано, в холодильних камерах).
ЯК ЗБІЛЬШИТИ ТЕРМІНИ ЗБЕРІГАННЯ
• Морква на зберігання закладають у фазу фізіологічної стиглості, коли вона повністю забезпечена мінеральними речовинами.
• Збирання проводять в суху погоду (ні в якому разі - відразу після дощів), морква не повинна потрапляти під заморозки.
• Якщо врожай буде закладатися в звичайне сховище, то збирання проводять при 4 ... 5 ° С. Потім температуру в сховищі доводять до таких же значень - тоді ви зможете зберігати продукцію до лютого.
Очень, очень полезный материал и для дачи-огорода, и для небольшого хозяйства.
ОтветитьУдалить