Осінь. Сама пора подумати про планування городу. Які культури і в якому обсязі вирощувати, підкажуть науково обгрунтовані норми споживання овочів.
Середньорічна норма споживання овочів на людину - близько 146 кг. Набір їх змінюється залежно від зони обробітку, а також від кулінарних традицій. Приблизні річні норми наступні:
Кавун, диня, гарбуз - 15-20 кг
Баклажан, перець - 2-5 кг
Зелений горошок, квасоля стручкова - 7-10 кг
Капуста білокачанна, цвітна і інша - 35-55 кг
Цибуля і часник - 6-10 кг
Морква - 6-10 кг
Огірок - 10-13 кг
Патисон, кабачок - 3-5 кг
Буряк - 6-10 кг
Томат - 25-32 кг
Зелень (салат, шпинат, кріп, петрушка, редиска) - 5-9 кг.
З чого починають планування городу? Спочатку визначають склад культур. Зрозуміло, не кожен городник зможе обробляти на своїй ділянці 70-80 видів рослин. І все ж, щоб врахувати смаки і потреби сім'ї, необхідно створити овочевий конвеєр на городі для вирощування 20-25 культур з квітня по листопад. До прикладу, в умовах України, окрім помідорів, цибулі, огірків, моркви, столового буряка, білоголової та цвітної капусти, редису, гороху, кропу і петрушки, можна рекомендувати щавель, спаржу, салат, шпинат, селера, пастернак, квасоля, патисони, кольрабі, брюссельську і савойську капусти, салатну гірчицю і т.д. Ці культури допоможуть продовжити термін споживання свіжих овочів і істотно поліпшити їх асортимент.
Комментариев нет:
Отправить комментарий