вторник, 11 декабря 2012 г.

Малина це домашня аптека

Малина вважається рідною сестрою ожини - соковита, смачна, запашна і володіє багатьма лікувальними властивостями. На сьогоднішній день в офіційній медицині застосовують малину як потогінний і жаро понижуючий засіб.


Але все ж основною властивістю малини є лікування серцево-судинної системи, а саме зміцнення стінок кровоносних судин.


Соком малини добре лікувати виразку дванадцятипалої кишки і шлунка. Для цього за 15 хвилин перед прийомом їжі потрібно випивати одну столову ложку соку малини.


З давніх часів у народній медицині добре використовуються дві властивості малини:


- Протизапальна - використовують ягоду, гілки, листя, квіти (залити водою або сушити). Вживати за 15 хвилин до їжі по дві столові ложки. Промивати особа малиновою водою рекомендовано при вугрових висипаннях і запаленні очей.


- Затяжного пияцтва і проти похмілля - випивати один літр малинової води для зняття неприємних відчуттів після надмірного вживання алкоголю.


Лікарі-фітотерапевти використовують настої і відвари з листя малини для внутрішнього застосування при лікуванні кашлю.


У ягодах малини містяться кислоти і цукор - лимонна, яблучна, саліцилова. Наявність останньої і визначає жарознижуючу, протизапальну та потогінну її дію. У ягодах знаходиться багато вітамінів, пектинових речовин, а також калію, магнію, кальцію, фосфору, заліза. Дане "багатство" поставило малину в ряд дуже цінних ягід.


Малина сушена


Щоб отримати правильний продукт з ніжних ягід малини, слід їх правильно відібрати. Для цього беруться тільки зрілі, свіжі і абсолютно цілі ягоди, які зібрані в суху погоду. Перезріла, недоспіла або пом'ята ягода не годиться для сушіння. Зазвичай малину сушать у теплих духовках. Якщо плоди не забарвлюють руки, вони вважаються добре висушеними. Сушену малину застосовують для заварювання чаю та начинки в пиріг.


Чорна і жовта малина.


Існує такий різновид малини як жовта і чорна малина. Жовта малина - альбінос, з'явилася в результаті схрещування і представляє менший інтерес за своїми властивостями, ніж червона. Чорна малина - американського походження, має добрі смакові якості і зовнішній вигляд.


Малина - ягода для жінок.


У малині багато вітамінів-антиоксидантів, які дають сяючий колір обличчя і пружність шкіри. За великого вмісту в малині фолієвої кислоти, її особливо рекомендовано їсти вагітним жінкам.


Малина хороша для крові.


В малині міститься багато заліза, тому в сезон можна швидко заповнити нестачу цього елемента.


Малина замінює аспірин


Чай з плодів малини (свіжих або сушених) - усунуть ломоту в тілі, знижує температуру і очищає організм від токсинів.


Малина - смачний десерт


Малинове варення - вкусняшка і ліки від застуди в одній особі.


Малина- це ліки


Ягоди малини корисні для серцево-судинної системи і нормалізують тиск крові. А от відвар з листя малини усуває набряки і поліпшує роботу нирок


Перш ніж посадити малину, потрібно правильно вибрати місце для посадки. Потрібно вибирати сонячне, освітлене місце, де немає затінення. Спочатку робимо розмітку: кущ від куща 1,50, а ряди один від одного 2 м, це обов'язкове правило, без якого не можна обійтися. Під кожен кущ робимо ямку 50 х 50 і глибиною до 30 см.


У кожну ямку кладемо відро перепрілого гною, літрову банку золи, все ретельно перемішую з землею. Після посадки місце навколо куща слід встелити соломою та полити.


Малина починає плодоносити, коли доростає до одного метра. Потім робимо прищипку на всіх стеблах. Після чого починають добре рости бічні пагони. Вони виростають до 1,5-2 м. В зимі всі стебла слід зберегти, не варто їх вирізати.


На зиму всі стебла пов'язуємо, поруч прибиваємо міцний колик, до нього прив'язуємо пов'язані стебла і залишаємо їх так на зиму. Якщо у вашому регіоні зима сувора, то все ж потрібно стебла пригнути, щоб вони були під снігом.


На весні в одному кущі залишаємо 3-4 найміцніших стебла. Адже чим їх менше, тим урожай більше.


У міру зростання весь кущ буде в ягоді з верху до самого низу. Ставимо кілки та натягуємо дріт. Якщо цього не зробити, то стебла під вагою ягід будуть ламатися. Навесні після розв'язки малини обприскуємо сечовиною і також робимо І підгодівлю теж сечовиною. На відро води одну сірникову коробку сечовини. Після чого врожай малини досягне великої кількості та неодмінно набуде яскравих форм та солодко-медового смаку.

Комментариев нет:

Отправить комментарий