вторник, 11 декабря 2012 г.

Слива смачна і корисна ягода

Крім чудових смакових якостей, слива володіє багатьма лікувальними і цілющими властивостями. Слива дуже корисна для організму завдяки своєму багатому складу. Слива насичена вітамінами, мінералами і необхідними речовинами для життєдіяльності організму. В середньому плід садової сливи на 100 г містить 87,0 г води, 0,8 г білків, 9,9 г вуглеводів, 65 г харчових волокон, 1,3 г вільних органічних кислот; 214 мг калію, 18 мг натрію, 28 мг кальцію, 17 мг магнію, 27 мг фосфору, 0,09 мг міді, 1,1 мг марганцю, 1,0 мг цинку, по 0,04 мг хрому та йоду, 0,02 мг фтору, 0,10 мг провітаміну А, від 0,04 до 0,06 мг вітамінів B1 і В2, 0,60 мг вітаміну РР, 10 мг вітаміну С, 0,08 мг вітаміну В6, 0,063 мг вітаміну Е. Слива особливо багата вітаміном Р і речовинами Р-вітамінного дії, які сприяють зниженню кров'яного тиску і зміцнюють кровоносні судини. Причому вітамін Р добре зберігається навіть при переробці.


Свіжі та сушені сливи (особливо чорнослив), а також компоти і соки з м'якоттю володіють ніжною проносною дією, рекомендуються при запорах і атонії кишечника. Слива (чорнослив) сприяє виведенню холестерину з організму. Сливи рекомендуються при захворюваннях нирок та гіпертонічної хвороби. Сполуки калію, які містяться в плодах сливи, надають сечогінну дію, чим сприяють виведенню з організму надлишку води та кухонної солі.


Корисні властивості сливи проявляються при ревматизмі та хворобах обміну речовин (подагрі та ін), а відвари і примочки з свіжих і висушених листя застосовуються як ранозагоювальний засіб.


Сливи містять солі калію: їх в сливах до 214 мг на 100 г плодів. Калій має важливе фізіологічне значення, а саме він бере участь у передачі нервових імпульсів, у скороченні м'язів, у підтримці серцевої діяльності і кислотно-лужної рівноваги в організмі. Під впливом калію посилюються жовчовиділення і виведення сечі з організму. У лікувальному раціоні сливи, і особливо чорнослив, знаходять досить широке застосування при деяких захворюваннях кишечника, що супроводжуються запорами, при подагрі, ураженнях печінки, нирок і серця, для підвищення апетиту і секреції шлункового соку.


У листі, а також у плодах сливи знайдені кумарини, що володіють здатністю попереджати утворення тромбів в кровоносних судинах, виліковувати тромбози, а також розширювати коронарні судини.


Слива легко перетравлюється. Плоди сливи сприяють утворенню крові, розслаблюють нижній травний тракт і прочищають шлунок. Сливи дуже ефективні при лікуванні захворювань, викликаних надлишком жовчі або занадто високим внутрішнім жаром. Сливи зміцнюють печінку і очищають кров, виганяючи з тіла токсини. Сливи їдять як у свіжому так і в сушеному вигляді. Сушені сливи є засобом від високої температури. Кислий смак слив вказує на те, що вони ще не дозріли - такі сливи не дуже корисні. Дайте їм полежати кілька днів, дочекайтеся поки вони дозріють.


Слива безумовно заслуговує на увагу як лікарська рослина. Слива - природний гібрид аличі і терну. Слива (особливо сушена - чорнослив) має послаблюючу і сечогінну ефектом, має цілющу дію при атеросклерозі, холециститі, хворобах печінки, серця, нирок, при гіпертонії. Деякі харчові продукти з проносним ефектом вживаються невірно, тому вони не дають очікуваного результату. При приготуванні сливи потрібно залити крутим окропом, але ні в якому разі не кип'ятити і не підсолоджувати. Вранці натщесерце з'їсти кілька слив, а якщо можливо, то й кілька разів на день у різні години. Страждаючим замками необхідно пити воду, в якій довго варилися сливи і овес.

Комментариев нет:

Отправить комментарий